Razgovarali smo s Oliverom Gvozdenom, zapovjednikom DVD-a sv. Ana Lištani/FOTO

Zapovjednik Oliver Gvozden

DVD sv. Ana Lištani dobiva premalu medijsku pozornost, ali i pozornost grada Livna iako su oni jedni od onih koji čine da naš grad i okolica budu ljepše i sigurnije mjesto. Iz toga razloga odlučili smo se na razgovor sa zapovjednikom Oliverom Gvozdenom kojemu se i ovim putem želimo zahvaliti što je pristao podijeliti iskustva DVD-a za Livnovine.

Od kada postoji DVD sv. Ana i kako ste došli na ideju o osnivanju društva?

“Naše društvo postoji od veljače 2018. godine. Na ideju osnivanja društva došli smo nakon što smo se borili sa velikim požarom koji je harao Dinarom prije 4 godine. Protiv požara smo se borili golim rukama i potpuno nespremni.”

Koliko članova brojite i s koliko opreme raspolažete?

“Društvo broji 70 članova od kojih je 30 aktivnih. Trenutno raspolažemo sa tamićem, mercedesom unimogom, brentačama, vatrogasnom pumpom, izolacijskim aparatima s kisikom, uniformama, čizmama i drugim. Cilj nam je izgradnja garaža i obnova postojećeg doma. Imamo kontakte s našim prijateljima koji nam na razno razne načine pokušavaju pomoći u nabavi opreme koja nam nedostaje i potrebnog nam navalnog vozila.”

Darivanje krvi

Kako izgleda jedan vaš odlazak na teren?

“Po dojavi o požaru ja kao zapovjednik javljam svojim članovima u grupu o izbijanju i lokaciji požara, svi slobodni se javljaju, okupljamo se u vatrogasnom domu i izlazimo na teren. Zadnja intervencija bila je u Lusniću. Dobio sam dojavu od mještana da vatra prijeti žitu i kućama. Po dojavi radni kolega koji je isto član DVD-a  i ja napuštamo radno mjesto i upućujemo se prema požaru. U međuvremenu  ostali članovi pripremaju auto i opremu  te se upućuju prema lokaciji požara.”

U zadnje vrijeme imate jako puno intervencija, nedavno ste gasili požar u Lištanima koji je prijetio žitnim poljima, možete li nam izdvojiti još neke intervencije koje su po vama značajne?

“Svaka intervencija je po sebi značajna, ali mogu izdvojiti dvije.Jedna od njih je požar koji je prijetio azilu pasa u selu Sajković gdje bi bez našeg dolaska nastradali bespomoćni psi. Drugi je bio na Dinari, točnije na Davjakuši gdje smo spašavali planinarski dom Pume. Tu smo se prvi put susreli sa kanaderima.”

Osim što se bore s požarima, tu su za zajednicu kada god je potrebno, sudjeluju u raznim akcijama i pomažu onima kojima je to najpotrebnije.

“Osim u gašenju požara rado se odazivamo i svim humanitarnim akcijama. Do sada smo tri puta darivali krv, radili smo dva puta dezinfekciju bolnice, našim građanima, bolnici, školama i policiji darovali smo zaštitne maske. Zimi pomažemo našim mještanima tako što čistimo ulice od snijega.”

Jeste li dobili potporu u svome radu, točnije potporu grada Livna?

“Društvo smo podigli uz našu dobru volju, upornost, ali i uz volju naših poznanika. Vatrogastvo iziskuje velike troškove. Iz toga razloga smo očekivali veliku pomoć grada, ali nažalost dočekala su nas zatvorena vrata. Često ulažemo u osobna sredstva da bismo izašli na teren.”

Ovdje se nalaze još neke fotografije s terena.

Lištani – Debelica
Odžak
Donji Rujani

Vatrogasci iz DVD-a sv. Ana Lištani nisu samo uspješni u gašenju požara nego i u sportu. Prošli tjedan su na nogometnom turniru u Žiroviću osvojili prvo mjesto i na tome im čestitamo!

Na kraju se Oliver zahvalio svojim dečkima koji nesebično daju sebe i svoje vrijeme za ovo društvo, a mi im želimo još puno uspjeha u njihovom radu.

M.K./Livnovine