Raste broj poginulih i nestalih u poplavama u nekoliko europskih zemalja

Samo u Njemačkoj su poginule najmanje 103 osobe, a strahuje se da će brojka rasti jer su se urušile brojne kuće. Belgijski mediji pišu da je u toj zemlji poginulo najmanje 14 ljudi.

U Njemačkoj, samo u okrugu Ahrweiler, južno od Koelna, oko 1300 ljudi smatra se nestalima. Bujice su poplavile gradove i sela u pokrajinama Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Porajnju-Falačkoj. Dijelovi zemlje opustošeni su, prometnice su blokirane, sela odsječena, urušene brojne kuće. Šteta je golema.

Andreas Müller, stanovnik Schulda iz okruga Ahrweiler, novinarima je ispričao kako je njegova rodbina provela noć na katu kuće.

-Ostali su bez struje i telefonske veze. Cijelu noć pokušavali smo doći do njih, rekao je.

U nekim područjima mobilne mreže ne rade pa mnoge obitelji i prijatelji ne mogu pronaći svoje bližnje. Na terenu su hitne službe, u pomoć je stigla i vojska. Pomažu spasilačkim ekipama, raščišćavaju ceste. Uklanjaju ruševine i preusmjeravaju vodu koja se s planine slijeva u rijeku.

Infrastruktura je potpuno uništena, a za obnovu će trebati puno vremena i novca, prenose njemački mediji.

Ovo je najveći broj poginulih u Njemačkoj od prirodnih katastrofa još od smrtonosne poplave Sjevernog mora 1962. godine koja je usmrtila oko 340 ljudi. U nesreći brzog vlaka ICE 1998. godine smrtno je stradala 101 osoba. Poplave na rijeci Labi 2002. godine, o kojoj su mediji tada izvještavali o “poplavama jednom u stoljeću”, usmrtile su 21 osobu u istočnoj Njemačkoj i više od stotinu u široj regiji srednje Europe.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je za Spiegel da će savezna vlada nastojati pružiti financijsku potporu pogođenim regijama što je prije moguće, dodajući da bi paket mjera u srijedu trebao biti poslan na odobrenje vladi.

Kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da su ekstremne vremenske prilike sve češće što zahtijeva mjere za suzbijanje globalnog zatopljenja.

Osim Njemačke, nevrijeme je zahvatilo i Belgiju, Nizozemsku i Luksemburg. Na jugu Belgije smrtno je stradalo 11 osoba. Nepoznata je sudbina najmanje petero ljudi, u tijeku je akcija potrage i spašavanja. U poplavama su se urušili deseci kuća, tisuće objekata su pod vodom. Neki su morali napustiti kuće zbog opasnosti od urušavanja.

Italija šalje u pomoć spasilačke timove i vozila, stigli su i pripadnici francuske civilne zaštite, Europska unija aktivirala je mehanizam za civilnu zaštitu kako bi pomogla područjima Belgije pogođenima poplavama.

-Nikada nisam vidio ništa slično. Vodostaj raste, zastrašujuće je, kažu svjedoci.

Belgijski krizni centar pozvao je stanovnike južnog i istočnog područja zemlje da ne putuju. Francuska je poslala u pomoć 40 vojnika i helikopter u Liege u Belgiji.

U Nizozemskoj, masovne evakuacije s područja uz rijeke. Vodostaji rijeka ubrzano rastu, gradske vlasti uvjerene su da će se voda izliti iz korita i poplaviti ulice i kuće. Naređena je evakuacija za tisuće stanovnika na sjeveru pokrajine Limburg. Hitne službe bile su u stanju visoke pripravnosti, a vlasti su jačale nasipe duž ranjivih područja gdje razine voda nastavljaju rasti.