Home > BiH > Raste broj oboljelih: Vraća li korona obaveznu izolaciju?

Raste broj oboljelih: Vraća li korona obaveznu izolaciju?

Radi se o novim mutacijama omikron soja koronavirusa, ali budući da je veliki broj građana cijepljen i već je prebolovao, stekli smo popriličan imunitet i simptomi su puno blaži. Slični su prehladi.

Međutim, kod kroničnih bolesnika mogu dovesti do komplikacija, upala pluća i slično – kazala je epidemiologinja Bičo

S razdobljem hladnijeg vremena i dugotrajnijeg boravka u zatvorenom raste broj oboljelih od koronavirusa. U najvećem broju slučajeva simptomi su slični sezonskoj gripi.

– Radi se o novim mutacijama omikron soja koronavirusa, ali budući da je veliki broj građana cijepljen i već je prebolovao, stekli smo popriličan imunitet i simptomi su puno blaži. Slični su prehladi. Međutim, kod kroničnih bolesnika mogu dovesti do komplikacija, upala pluća i slično – kazala je za Avaz epidemiologinja Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPŽ Goražde.

Dokaz ovakvoj tvrdnji je i informacija Instituta za javno zdravstvo RS prema kojoj je u posljednjih sedam dana prisustvo virusa potvrđeno kod 14 od 124 testirane osobe te je prijavljen i jedan smrtni slučaj. Preminuo je stariji muškarac iz Banje Luke.

Nakon što je federalni ministar zdravstva u lipnju donio naredbu o prestanku epidemije zarazne bolesti COVID-19, koronavirus se više ne smatra prijetnjom zdravstvenom sustavu, osobe sa simptomima same vrše testiranja, a drugačiji je i postupak nadzora nad oboljelima. Prema riječima dr. Bičo, Zavodi za javno zdravstvo prate situaciju, ali kao u slučaju sezonske gripe.

 

– Pacijenta koji osjeti simptome posavjetujemo da kupi test u ljekarni i u slučaju pozitivnog rezultata prijavljuje se nama. Pod nadzorom obiteljskog liječnika ide u izolaciju, a mi kontaktiramo ukućane, pratimo simptome, savjetujemo da ostanu kod kuća. Slično je kao i u razdoblju epidemije, samo što se sada izolacija preporučuje, nije obvezna – kaže dr. Bičo.

S prestankom epidemije ukinuto je i obavezno testiranje pacijenata prije prijema u bolnicu, a sada se testiranje radi samo kod osoba koje moraju biti podvrgnute operativnom zahvatu, a imaju neke od simptoma koji ukazuju na COVID.

Vecernji list