Radionica u Livnu u završnici trogodišnjeg projekta Podrške ženskom odgovornom poduzetništvu

U završnici trogodišnjeg projekta Podrške ženskom odgovornom poduzetništvu – BiHUB, u Livnu je održana radionica pod nazivom „Važnost participacije javnosti u lokalnoj zajednici“. Nositelj projekta je Kulturno-obrazovno društvo PINA iz Slovenije, a partner je Narodno sveučilište Livno sa Zakladom Linovatte – Tehnološki park Livno.

Podrška ženskom odgovornom poduzetništvu, uz Livno, realizirana je u Jajcu i Travniku, a za osnaživanje žena poduzetnica izdvojeno je 37.500 eura.

„Ukupno smo podržali, putem edukacije i financijski, 15 startup-ova, od tih su 10 ženskih  startup-ova koji još rade. To znači da dvije godine rade vrlo dobro“, kazala je Mirna Buić, predstavnica Kulturno-obrazovnog društva PINA iz Kopra.

U dvije pandemijske godine Narodno sveučilište je u suradnji sa Zavodom za hranu i veterinarstvo Kantona 10 provelo edukaciju o važnosti poštivanja propisanih mjera zaštite u proizvodnji, vrsti i distribuciji hrane, te izradili prigodnu skriptu.

„Drugi dio je bio dostava hrane socijalno ugroženim obiteljima u covidu. Podijelili smo 46 paketa. Onda smo oformili radnu skupinu koja je izradila akcijski plan, mjere osnaživanju i zapošljavanju žena“, istaknula je Draga Krešo, ravnateljica Narodnog sveučilišta Livno.

Mjere su proslijeđene Gradskoj upravi kako bi se otklonile uočene nepravilnosti, a u ovoj završnoj fazi, uz žene i predstavnike lokalne samouprave, pristupilo se edukaciji srednjoškolaca.

„U školama nedostaje nastava o poduzetništvu – zato smo angažirali srednjoškolce da sami razmišljaju o problematici žena, uključenosti žena u društvu, na tržištu rada“, dodaje Buić.

I kako oni mogu doprinijeti rješavanju tog problema. Pravo sudjelovanja u projektu Podrške ženskom odgovornom poduzetništvu imale su sve inovativne i poduzetnički orijentirane osobe, kao i postojeće mlade tvrtke, koje su prijavile svoje poslovne ideje za sudjelovanje u programu podrške razvoju poduzetništva.

federalna.ba

Željka Mihaljević

VIDEO OVDJE