Quadovima do livanjskih divljih konja: Jedna od najkvalitetnijih turističkih atrakcija koja se može doživjeti u BiH

Cincar i Tušnica, brdo Krug, Crna stina, rijeka Sturba i jezero Mandek uz livanjske divlje konje sigurno su najbolja tura za quadove u BiH

Jedna od najkvalitetnijih turističkih atrakcija koja se može doživjeti u BiH je posjeta Livnu i obilazak krda divljih konja na obroncima planine Cincar. Stanište divljih konja nalazi se na dijelu planine koji se zove Krug, a naziv je dobio po kraškim uvalama i vrtočama kojih ima mnogo i oblikuju savršene kružnice.

REZERVACIJE

Inače, planina Cincar je na nadmorskoj visini od 2.006 metara. No, to nije nikakav problem ako se ide quad vozilima, koje nudi nekoliko obrta kao što je Quad Livno mladog vlasnika Lovre Perkovića.

image

Posjetioci su oduševljeni

image

Krugovi na Cincar-planini utočište su konja

– Zajedno sa kolegama možemo organizovati ture do 14 osoba ako nam se ranije potvrdi rezervacija. Mi se, evo, drugu godinu tim bavimo. Pored obilaska divljih konja, u ponudi imamo domaću pitu ispod sača, te surađujemo sa jednom konobom, gdje organizujemo kvalitetni domaći ručak sa teletinom ispod peke i slično. Surađujemo i sa poljoprivrednim domaćinstvima, koja uzgajaju krave, pa tako dolazimo i do domaćih mliječnih proizvoda i sve što zatreba, pohvalio nam se Lovre Perković.

Quad tura obilaska najljepših lokacija oko Livna obično traje oko pet sati, obavezno se posjećuje Crna stina kod rijeke Sturbe, zatim jezero Mandek i planina Tušnica. A po potrebi se mogu uvrstiti i druge lokacije.

– Sezona nam protiče jako dobro, s obzirom na to da smo se relativno kasno uključili zbog određenih tehničkih problema, ali sigurno postoji perspektiva i mi smo jako zadovoljni. Quadovi se mogu iznajmljivati i zimi, ali je tada obim posjeta manji i temperature su ekstremne, tako da računamo da ćemo imati punu sezonu negdje do kraja desetog mjeseca, kazao nam je Perković.

Za sve one koji još nisu iskoristili cijeli godišnji odmor, početak jeseni je idealna prilika za obilazak Livna i njegovih čuvenih divljih konja. Svi posjetioci bili su prezadovoljni ponudom, a organizatori kažu da je sve još i mnogo ljepše nego što se to da vidjeti na fotografijama.

POHVALE TURISTA

Perkovići organizuju i nagradna izvlačenja za sretnike koji dobijaju besplatne ture. Nedavno su imali i turiste iz Jemena, te je sve više stranaca koji putem interneta saznaju za njihovu ponudu. Prezadovoljni gosti mnogo hvale i pite koje pravi Ivana Perković, kao i ljubaznu uslugu u konobi “Ivina arka”.