Home > BiH > Putnici iz BiH ne trebaju strahovati od novih kontrola zbog Schengena

Putnici iz BiH ne trebaju strahovati od novih kontrola zbog Schengena

Zrakoplovne kompanije, kako navode mediji, ubuduće bi trebale prikupljati tzv. API podatke, dakle, informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima

Najava prema kojoj će Europska unija na određeni način pooštriti nadzor u zračnim lukama unutar schengenskog prostora neće se reflektirati negativno na zračni promet BiH, odnosno njezinih zračnih luka, piše Večernji list BiH.

Žitelji BiH koji putuju iz svoje zemlje u neke zemlje Europske unije, odnosno u schengenski prostor, već podliježu kontrolama, tako da je malo vjerojatno da će prema njima biti primjenjivana neka stroža pravila. U kontekstu schengenskog prostora, na domaćim, kao i letovima unutar schengenskog prostora do sada nije bilo kontrole dokumenata ako se ne računa kontrola osobnih dokumenata koju kompanije kontroliraju prilikom ukrcavanja.

Stanje u BiH

No, uskoro bi ove kontrole trebale postati ozbiljnije. Kako javlja tjednik “Der Spiegel”, piše “Deutsche Welle”, zrakoplovne kompanije ubuduće bi trebale prikupljati tzv. API podatke, dakle, informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima. Iako u novom rješenju nije riječ o klasičnim kontrolama koje obavlja pogranična policija, nego osoblje zrakoplovnih kompanija, takve su najave ipak izazvale određene komentare u stilu kako postoji mogućnost da će se vratiti situacija kakva je postojala prije Schengena.

“Vremena u kojima smo se jednostavno odšetali do gatea i odletjeli su iza nas“, naveo je zastupnik njemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Europskom parlamentu Jan-Christoph Oetjen. Dodao je kako misli da će svi putnici morati na check-in šalteru skenirati svoj osobnu iskaznicu ili putovnicu. No, za žitelje BiH takva nova pravila, ako se donesu, ne bi trebala donijeti promjene s obzirom na to da je procedura prema putnicima koji dolaze izvan schengenskog prostora jasno utvrđena pravilnicima. Ravnatelj BHANSA-e Davorin Primorac podsjetio je kako žitelji BiH svakako pri ulasku u Schengen podliježu provjerama. Slično govori i direktor Zračne luke Mostar Marko Đuzel koji ističe kako najave nove odluke Europske komisije nisu ništa spektakularno. “Riječ je o skupljanju API podataka koje i mi skupljamo”, naveo je on, dodavši kako smatra da takva odluka neće negativno utjecati na zračni promet u BiH.

Na šalterima

Kada je riječ o najavama koje se odnose na schengenski prostor, postoje uvjeravanja kako će se kontrola dokumenata obavljati na samom šalteru, a ne pri ukrcavanju u zrakoplov. Naime, postoji bojazan kako bi nadzor prilikom samoga ukrcaja na zrakoplov mogao dovesti do nepotrebnih zastoja i gužvi, tako da se kao jednostavnija alternativa nameće poziv putnicama da dolaze ranije kako bi se navrijeme na check-in šalteru provela kontrola dokumenata.

Akta.ba