Potvrđeno: Prvi slučaj korone u HBŽ

Na području HB županije zabilježen je prvi slučaj zaraze korona virusom.

Riječ je o muškarcu iz Glamoča koji radi u Šumariji u Šipovu, a koji se prije tri dana javio banjalučkom UKC sa simptomima upale pluća da bi mu se jučer utvrdilo prisustvo virusa, o čemu je danas telefonski obaviješten i Krizni stožer Ministarstva zdravstva.

Potvrdila nam je to Vasilija Broćeta, ministrica rada, zdravstva i socijalne skrbi u Vladi HBŽ, te dodala kako trenutno prikupljaju informacije na terenu, odnosno je li spomenuti boravio u vrijeme inkubacije u Glamoču, te koje kontakte je ostvarivao kako bi se poduzele potrebne mjere u cilju izolacije i kontrole kontakata.

Inače, HBŽ do sada nije imala slučajeva zaraze. Danas je održana i 8. izvanredna sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite HBŽ te objavljena nova zapovijed kojom se do daljnjega produžuju mjere/zapovijedi izrečene 20. ožujka. Odnosi se to na obustavu javnog, linijskog i izvanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom prijevozu na području Hercegbosanske županije, te zapovijed općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite da osiguraju trijažne punktove (šator, kontejner ili drugi prikladan prostor) sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite. Do daljnjega se produžuje i primjena zapovijedi o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Hercegbosanske županije.

Željka Mihaljević