Prvi diplomirani kirurg u BiH: Fra Mihovil Mijo Sučić (1820-1865)

Fra Mijo je rođen 26., a kršten 27. lipnja u Livnu pod imenom Stjepan. Otac mu se zvao Petar, a majka Ruža r. Gelić iz Šujice. Imućni roditelji slali su Stjepana u školu kod franjevaca. Kako je izrazio želju da postane franjevcem, poslan je u Fojnicu na daljnje školovanje. U Fojnici je kao svjetovni kandidat određen za Franjevački red 1836. godine. U novicijat je ušao 14. srpnja 1837. godine i uzima ime Mihovil.

Godine 1840. odlazi u Italiju gdje u Veneciji 1845. završava teologiju. K tomu je, uz potrebne dozvole Svete Stolice, studirao i završio u Padovi medicinu i kirurgiju 1845. godine. Nakon toga se vraća u Bosnu. Pastoralnim radom bavi se usput, a glavni mu je posao liječenje bolesnika. U Fojnici boravi deset godina.


Kako tada u Bosni nije bilo tvornice lijekova, Sučić bi s torbom na leđima, u kojoj je bio njegov priručni liječnički pribor, nosio lijekove koje je redovito sam pripremao, te bi išao od mjesta do mjesta i pružao liječničku pomoć onima kojima je to potrebno. Usput bi brao trave i korijenje potrebno za pripremanje lijekova. Za taj posao koristio je staro fratarsko iskustvo zapisano u ljekarušama, ali i novije medicinsko znanje. U liječenju je bio veoma vješt i ljubazan i rado susretan. Javno je držao pouke iz higijene i o tome kako se treba čuvati zaraznih bolesti, ali i drugih. U tom poslu bio je neumoran.


U Italiju je opet otišao 1860. godine i boravio tamo do 1864. Tom je prigodom izliječio neku groficu koja se dugo liječila, ali bezuspješno. U znak zahvalnosti za fra Mijin pothvat obitelj grofice daruje fra Miji Bogorodičin kip koji se i danas nalazi na Gospinom oltaru na Gorici, a ističe se profinjenošću i izvornošću u odnosu na ostale kipove na Gorici (fra Ignacije Gavran). Kad se vratio iz Italije, fra Mijo se nastanio na Gorici. I tu je obavljao svoju liječničku praksu. Obavljajući je, i umro je. U zimu 1865. godine pozvan je nekoj porodilji muslimanki u Šujicu. Iako je bio prehlađen. Kreće na petodnevni put. Uspješno obavlja porod carskim rezom.

Kako piše D. Sučić nakon toga se vraća na Goricu posve shrvan prehladom i umire 3. ožujka 1865. godine. Pokopan je na goričkom groblju svetog Mihovila gdje mu braća i narod podigoše 1868. godine monumentalan spomenik. Izradio ga je u Žabljaku Mato Radnić Baja. U muzeju franjevačkog samostana na Gorici ostale su fra Mijine medicinske knjige i liječnički pribor. Treba spomenuti da je fra Mijo Sučić dao velik doprinos izgradnji crkve i samostana na Gorici. Po njemu je dobila ime livanjska bolnica i jedna ulica u Livnu.

Izvor: Fra Miro Vrgoč, Leksikon franjevaca Bosne Srebrene iz livanjskog kraja, Sarajevo, 2003, str. 255-257