Home > Livno > Prve vatrogasne igre za djecu u Livnu

Prve vatrogasne igre za djecu u Livnu

DVD sv.Ana Lištani u Petak 19.05.2023.god. organizira prve vatrogasne igre za djecu Livna.

Nešto novo na našim prostorima, MALA VATROGASNA OLIMPIJADA za djecu 5.razreda Osnovnih škola Grada Livna što znači cjelodnevna igra, zabava i druženje za sve sudionike i one željne nečeg novog, edukativnog i zanimljivog!

Vatrogasna olimpijada postoji u svijetu još od 1961.godine, kao natjecanje za vatrogasna društva i traju i dan danas. S vremenom se u sklopu toga organiziraju i igre za djecu u cilju edukacije mlađih generacija, stvaranja vatrogasnog podmlatka i preventive. Poučeni kako to funkcionira kod kolega u susjednim nam državama, jer kod nas se takvo što još nije održalo, odlučili smo se da krenemo u organizaciju vatrogasnih igara za djecu. Ekipa se potrudila, sastavila cijeli program i uz suglasnost ministarstva obavila razgovor s ravnateljima naših škola nakon čega se krenulo u realizaciju projekta.

S glavnim ciljem da se djeci približi vatrogastvo, uz razvoj motorike u igrama spretnosti i brzine, a koje sadrže elemente vježbi odraslih vatrogasaca, želimo da ova tzv. “Mala vatrogasna olimpijada“ ostane djeci u što ljepšem sjećanju i nadamo se da će postati tradicionalna, jer ima sve potrebne elemente za razvoj, zabavu, aktivnost, druženje i svijest o vatrogastvu koju će djeca, vjerujemo, razviti kroz ovaj sustav igara, ali i didaktičan dio o osnovama zaštite okoliša i održivosti.

Igra, kao jedna od najljepših dječjih potreba, zanimanja ali i sposobnosti, budi sve dobro i zabavno u njima samima. Djeca se prilikom igre razvijaju u motoričkom, psihološkom, tjelesnom i emocionalnom smislu ali najvažnije je da se djeca prilikom igre zabavljaju, te se nadamo da će im ostati ove naše vatrogasne igre kao jedne od najpoučnijih.

Igre koje će se odigravati su:
– Vodeni golf
– Spajanje cijevi
– Rušenje čunjeva
– Slijepa staza
– Vijci i matice
– Povezane noge
– Hodanje preko gajbi
– Vodena štafeta

Za suce i voditelja programa kao i animatore a i za sigurnost pobrinut će se DVD Sveta Ana. Aktivno će sudjelovati svi članovi društva, a prostor na kojem će se održavati natjecanje je nogometni stadion Lištani!

Datum održavanja igara je 19.05. a početak cijelog programa je previđen u 10h!