Prva jahta potpuno proizvedena u BiH na njemačkom sajmu nautike

Prva potpuno u Bosni i Hercegovini proizvedena jahta dužine 12 metara bit će predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nautike, koji se održava u njemačkom gradu Hamburgu sljedećeg tjedna.

Ova luksuzna jahta duga je gotovo 12 metara i široka 4,4 metra, a visoka je 5,7 metara i ima četiri smještajna kapaciteta. Tu je veliki salon za deset osoba, četiri sobe za po dvije osobe s dva pomoćna ležaja, četiri kupatila i najprostraniji je brod u toj klasi trenutno u svijetu.

Brodogradilište je smješteno u Vitezu, a vođa ovog projekta u BiH Denis Kraljević, koji je odlučio iskoristiti mogućnosti ove lokacije, kazao je u razgovoru za Fenu da ovakve projekte ne treba zaustavljati.

Ispunjava sve norme

Pojašnjavajući o kakvom se brodu radi, kazao je da bi se moglo reći da je ova jahta mini hotel na moru, uz to ispunjava sve europske standarde te se radi o proizvodu koji će moći parirati svim europskim proizvođačima, s tim da ima i brojne prednosti budući da je faktor sigurnosti stavljen u prvi plan.

“Vodili smo računa prvo o tom segmentu, odnosno stabilnosti brodice, a radi se o plovilu koje ima katamaranski oblik trupa, dobar stabilitet, na čemu se i temelji cijela priča”, naglasio je Kraljević.

Kako je posebno istaknuo, ukoliko želite biti dobar i uspješan u svijetu nautike, potrebno je prije svega zadovoljiti faktore sigurnosti, a nakon sigurnosti dolazi estetika, na što su, također, naglasak stavili graditelji prve bh. jahte.

Brod je dobio tri vanjske palube, prednje sunčalište, što je u posljednje vrijeme jedna od važnih stvari na brodovima. Prema tim standardima, ova jahta je daleko iznad svega, što je trenutno u toj klasi brodova, tvrdi Kraljević.

Naime, ovaj brod donosi luksuz visoke klase u nižu klasu i time se postavljaju novi standardi sigurnosti i luksuza.

Gradimo novi brod ispočetka, a na sajmu u Hamburgu će se predstaviti brodovi koji se proizvode i po deset godina. To je naša najveća prednost jer znamo šta oni nude, a mi donosimo pet noviteta u tu klasu“, pojasnio je.

Naime, jahta koja odlazi iz BiH na ovaj sajam ima dizel i elektromotore, bit će to jedini brod u toj klasi koji ima hibridni pogon, te će ona na najbolji način na najzahtjevnijem sajmu u Europi pokazati što se u BiH može izraditi.

Kraljević naglašava da su tehnološki ispred konkurencije u ovoj klasi pa je odabir tako jakog sajma bio i logičan izbor jer oni nemaju kompleks male zemlje.

Nismo radili brod za sebe, naš inžinjerski tim je gradio brod za tržište. Dobro smo osluškivali potrebe tržišta, a one kažu da je najvažniji komoditet i sigurnost u sedmodnevnom boravku na brodu i mi smo uspjeli to dovesti do maksimuma”, podvukao je Kraljević.

Voditelj ovog projekta ocijenio je da se u Vitezu definitivno ovakvo nešto može graditi posebno imajući u vidu činjenicu da je ovaj bh. grad od prije poznat kao mjesto u kojem su brojne tvrtke napravile međunarodni uspjeh. Stoga, brodogradilište je u centru kooperanata potrebnih za izradu brodova.

Prije svega mislim na tvrtku ”Kristal”, koja je međunarodno priznata po proizvodnji stakla, a upravo od njih nabavljamo staklo potrebno za brodove. U našoj blizini su vrhunski majstori za obradu drva, kože, inoksa, izradu opreme za brodove te tvrtke koje trguju s vrhunskim proizvodima svjetskih brendova“, kazao je Kraljević.

Prvaci svijeta

Napomenuo je da gotovo i ne postoji proizvod koji se ne može napraviti ili nabaviti u BiH, zato je svaka sumnja u mogućnost kvalitetne proizvodnje jahti u BiH neopravdana budući da se svuda u Europi grade brodovi na udaljenosti i od 400 kilometara od mora.

Iznio je i podatak da ljudi iz BiH rade u Europi na proizvodnji brodova i veoma su traženi i priznati, a Kraljević podsjeća i da je ova zemlja imala prvake svijeta u brojnim disciplinama te kaže da BiH može biti ponovo u vrhu po kvaliteti i inovacijama.

Ne treba zaustavljati ovakve projekte vlastitim ograničenjima. Cilj je proizvoditi kvalitet, pošteno i dobro nagraditi trud naših radnika i zaustaviti iseljavanje iz BiH. To se može samo dobrim i profitabilnim poslovima namijenjenim svjetskom tržištu i europskim plaćama u BiH“, stava je Kraljević.

Zbog svega toga na kraju intervjua za Fenu izrazio je nadu da će na sajmu postići uspjeh koji će im omogućiti da imaju narudžbe barem za naredne dvije godine, ali napomenuo je da već sada u ovom brodogradilištu godišnje može biti izrađeno deset brodova.

Kada se sve to uhoda planirano je da se godišnje proizvodi 25 brodova, a sve će biti namijenjeno za izvoz na sigurna tržišta budući da čarter-kompanije koje posluju u Hrvatskoj i drugdje imaju potrebu upravo za ovakvim brodom.