Proslavljen blagdan svetog Ilije Proroka patrona župe Bosansko Grahovo

U sklopu Kulturno-vjerske manifestacije „Dani svetog Ilije Proroka 2018. godine“ u subotu, 21. srpnja 2018. godine u crkvi u Obljaju proslavljen je blagdan svetog Ilije proroka župe Bosansko Grahovo. Na središnjoj proslavi svetog Ilije Proroka svetu misu predvodio je fra. Ćiro Lovrić, župnik iz Bile kod Livna nakon koje je klapa „Žrnovnica“ iz Žrnovnice kod Splita održala koncert duhovne glazbe. Ova kulturno-vjerska manifestacija trajala je od 14.-21. srpnja 2018. godine i ove kao i prethodnih godina održana je pod pokroviteljstvom predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjane Krišto.

Ona je kazala u obraćanju da se kroz ovakve manifestacije sve čini da našu kulturnu baštinu otrgnemo od zaborava i da ovdje postoje ljudi koji rade sve da ljudima bude bolje u Bosanskom Grahovu. Podsjetila je kako je uz pomoć viših razina vlasti na području Bosanskog Grahova realiziran veći broj projekata s ciljem poticanja održivog povratka Hrvata i da će takvi projekti i ubuduće biti podržani. Posebice je istaknula kako vjeruje da će se ovaj duh zajedništva Hrvata Bosanskog Grahova prenijeti na sve Hrvate u Bosni i Hercegovini da se izborimo za dostojanstvenu poziciju u Bosni i Hercegovini.

Pored predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine proslavi blagdana sv. Ilije Proroka u crkvi u Obljaju nazočili su, pored uzvanika i gostiju iz Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i ministrica financija u Vladi Federacije BiH, Jelka Milićević.

Kulturno-vjerska manifestacija „Dani svetog Ilije Proroka u Obljaju završena je sportskim programom u kojem su se održala natjecanja u tradicionalnim sportovima: potezanju konopca, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj.

Ovogodišnju manifestaciju organizirali su: Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare“ Zagreb i Župa sv. Ilije Proroka Bosansko Grahovo.

FOTOGALERIJA