Proslava sv. Ivana Krstitelja u Livnu i Podhumu

Livno


Već dugi niz godina, sv. Ivan Krstitelj slavi se na Groblju sv. Ive u Livnu i u Župi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

Ivan Krstitelj kršćanski je svetac, propovjednik, pustinjak i mučenik, prethodnik Isusov. 

Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, vunara, krznara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije…

U srednjem vijeku njegov blagdan zvali su “ljetni Božić”. U čast sv. Ivanu Krstitelju, podignute su mnoge crkve počevši od Lateranske Bazilike u Rimu, papinske katedrale.

U nastavku teksta donosimo dio propovijedi s mise na Groblju sv. Ive u Livnu koju je predvodio fra Sretan Ćurčić.

“Pored sv. Franje, sv. Ivan mi je najdraži svetac. Ako hoćemo svece poredati po veličini, nakon Isusa i Gospe, dolazi nam sv. Ivan. Ja vjerujem da ste se naslušali propovijedi o sv. Ivanu Krstitelju, ali evo, malo ćemo ponoviti. Mi kršćani, kada slavimo sveca, slavimo njegovu smrt. Smrt je zapravo novi početak. Kada bi smrću bio označen svršetak, onda ne bi imalo smisla živjeti. Zato mi smrt slavimo kao početak, kao nadanje. Ovi ljudi što su pokopani ovdje, oni žive u našim molitvama. To je jedan dio te vječnosti. Ivan Krstitelj je jedini za Isusa Krista rekao da je on naš Mesija, naš Bog i da u njega trebamo vjerovati. U rijeci je polijevao ljude vodom i tako je ispirao staroga čovjeka, a ujedno oblačio novoga čovjeka. Ivan Krstitelj brzo je postao popularan, a to je rijetkost. Razlog tomu je što nije imao prljave prošlosti iza sebe. Njegove 3 karakteristike su: poniznost, istinitost i vjera. Zbog toga nam svima treba služiti kao istinski uzor življenja kršćanskoga života”.

Livno
Livno
Podhum
Podhum
Podhum

Livnovine