Promocija knjige „Topografije svetoga na području Buškog Blata“ i otvaranje izložbe o nematerijalnoj baštini Hrvata u BiH

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatsko etnološko društvo organiziraju promociju knjige „Topografije svetoga na području Buškog Blata“ autora: Marijane Belaj, Zvonka Martića i Mirjam Mencej.

Dr. sc. Marijana Belaj izvanredna je profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dr. sc. Zvonko Martić teolog je, prior u karemlićanskom samostanu – duhovnom centru „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru te etnolog i kulturni antropolog. Dr. sc. Mirjam Mencej redovita je profesorica na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

U studiji autori s etnološkog i kulturnoantropološkog stajališta govore o tome kako stanovnici na području Buškog Blata transformiraju prilagođavaju fizički u življeni prostor putem svojih vjerskih predodžbi i praksi.

U fokusu studije su tri teme: sakralizacija prostora štovanjem kultnog groba (Nakića grob u Koritima), obred blagoslova polja u sakralizaciji prostora i konstrukciji prostora putem predaja o vilama na području Buškoga Blata.

Uz autore knjigu će predstaviti izv. prof. dr.sc. Luka Šešo, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Isto večer i u isto vrijeme je i otvaranje multimedijalne izložbe Nematerijalna kulturna baština Božićnih dana kod Hrvata u Bosni i Hercegovini. Na izložbi se prikazuju četiri kulturna elementa nematerijalne baštine: Umijeće pripreme božićnih kruhova, umijeće izrade božićnog nakita „vezenih oraha“ u Usori, običaj paljenja svijeća na Badnju noć u Malom Mošunju, u okolici Viteza i božićni čestitari u okolici Tomislavgrada i drugih krajeva Bosne i Hercegovine.

Uz umjetničke fotografije Jasmina Fazlagića bit će izloženi i predmeti izrađeni navedenim umijećima i video zapis i fotografije Alojzija Mlakića, o običaju paljenja svijeća na Badnju noć u Malom Mošunju.

Promocija knjige i izložba održat će se u Karmelu sv. Ilije 14. prosinca u 18 sati.

Gosti večeri: KUD „Ravnica“ iz Oštre Luke i Boka, u okolici Orašja.

Pokrovitelji izložbe su Federalno ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije i općina Tomislavgrad.
Izložba se organizira uz financijsku pomoć Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo i Fondacije za izdavaštvo Sarajevo.

Tomislavcity