Home > BiH > Prometne kazne u BiH uskoro ćete moći platiti karticom

Prometne kazne u BiH uskoro ćete moći platiti karticom

Policija Republike Srpske uskoro će dobiti POS terminale putem kojih će vozači kazne moći platiti na licu mjesta bankovnim karticama.

Ova novina se prije svega uvodi zbog stranih državljana, ali će biti dostupna i domaćim prijestupnicima.Naime, Vlada RS je spremila i u skupštinsku proceduru uputila nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prekršajima kojima želi ”olakšati muke” vozačima, piše Capital.

Detalji zakona

Po sadašnjem zakonskom rješenju vozač koji nema prebivalište u RS i BiH, a napravi prekršaj i prihvati odgovornost, obvezan je prekršajni nalog platiti odmah.

Ako se to sve dogodi u tijeku dana on može otići u najbližu banku ili poštu, ali ako je prekršaj napravljen van radnog vremena kazna se plaća u najbližoj policijskoj stanici.Sve to, prema ocjeni onih koji mijenjaju zakon, komplicira posao policiji, ali i samom vozaču.

Opisani načini plaćanja kazne otežavaju rad policijskih službenika i umanjuju njihovu produktivnost u radu, jer moraju čekati stranku da donese dokaz o izvršenoj uplati. Također, česte su situacije kada moraju pratiti stranku do policijske stanice zbog plaćanja kazne, najčešće u kasnim noćnim satima kada banke i pošte ne rade. Tada se nailazi i na probleme u uspostavljanju komunikacije zbog nepoznavanja jezika ili nemogućnosti stranke da nađe policijsku stanicu, navode u Vladi Republike Srpske.

Također, dodaju, ni vozači nisu zadovoljni sadašnjim propisom da kaznu mogu platiti samo u gotovini ili u banci.

Smanjit će raznu korupcije

Počinitelji prekršaja koji nemaju prebivalište u Republici Srpskoj i BiH se često moraju vraćati i po dvadeset i više kilometara od mjesta gdje je počinjen prekršaj do najbliže pošte, banke ili policijske stanice kako bi platili kaznu, što za njih predstavlja gubljenje vremena i dodatne troškove, s obzirom na to da prihvaćaju odgovornost i žele platiti kaznu odmah na licu mjesta, navodi se u obrazloženju zakona.

S druge strane, ocjenjuju, uvođenjem POS terminala sve će biti puno brže i lakše, a kako očekuju, smanjit će se i razinu korupcije.

Planirano je da se terminali nalaze u policijskim vozilima i policijskim postajama, a vozači će uz prekršajni nalog dobiti i dokaz o uredno plaćenoj kazni. Priliku pod istim uvjetima za plaćanje imat će i domaći vozači.

Inače, MUP RS ne planira kupovinu POS terminala. Njih bi trebale donirati banke s kojima će biti potpisani ugovori.

Slično kao i u Hrvatskoj

Kada je riječ o susjednim zemljama, u Hrvatskoj je sličan model uveden prošle godine i to na preporuku Vijeća Europe.

Zanimljivo je da u Sindikatu radnika unutarnjih poslova RS nisu upućeni u najnovije planove Vlade iako se njihovih članova ova tema i te kako tiče.

Nismo bili dio te priče i ne znamo čime se netko rukovodio kada je odlučivao o tim stvarima, kazala je kratko predsjednica sindikata Anica Jondić.

Jabuka