Home > Županija > Proizvodnja sira održala obitelj na okupu, prave ga i s kikirikijem te limunom

Proizvodnja sira održala obitelj na okupu, prave ga i s kikirikijem te limunom

Bračni par Smail i Munevera Žilić prodajom sira bavio se desetljeće, da bi prije četiri godine odlučili preuzeti jednu mljekaru od farmera s kojim su surađivali i tako su stvorili brend “Kupres milch”.

Jedinstveno podneblje

Naime, sarajevska obitelj Žilić prije četiri godine odlučila je zamijeniti grad Kupreškom visoravni i posvetiti se pravljenju kupreškog sira, svojevrsnog brenda tog podneblja. Kvaliteta sira pravljenog od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, životinja koje pasu na toj planini, nagrađena je brojnim priznanjima, objavio je Fokus.ba.

I na ovogodišnjem, 86. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu “Kupres milch” dobio je tri priznanja – zlatnu medalju za tvrdi punomasni dimljeni sir i dvije velike zlatne medalje za tvrdi punomasni sir i tvrdi punomasni sir sa začinom, javlja Anadolu Agency. Sa sinom Vedadom i kćeri Vildanom udruženim snagama razvijaju brend kupreškog sira u regiji, ali i šire, vodeći posebnu brigu o kvaliteti mliječnog proizvoda.

– Uzeli smo staru kuprešku siranu i napravili objekt koji ima uvjete za izvoz. Dnevno preradimo od dvije do 3000 litara mlijeka. Imamo namjeru povećati je do 5000 litara – navodi Munevera. Kupreški sir pravi se na tradicionalan način i jedinstven je po svom okusu, a za to je zaslužno podneblje na kojem nastaje. – U Europi postoje 72 endemične trave, a samo na Kupresu 22. Dakle, krave, praktički, pasu ljekovito bilje – kaže.

Iz njihove sirane izlaze samo tvrdi sirevi koji su odležali najmanje tri mjeseca, a u osnovnoj paleti imaju ih šest vrsta. Ali, prave i sireve po narudžbi – od parmezana koji su odstajali dvije-tri godine, do sireva s kikirikijem, limunom, brusnicom, čak i s tartufima. – Sir se mora okretati svakoga dana kako bi bio ukusan i sazreo – kaže Munevera dodajući da je ženski dio obitelji zadužen i obrazovan za marketing i ekonomiju, dok je muški poljoprivredne struke, objavio je Fokus.ba

Iskustvo i diplome

Tako četiri fakultetske diplome i stečeno znanje u potpunosti koriste za razvoj obiteljskog biznisa. Osim BiH, kupreški sirevi mogu se pronaći i na tržištu Crne Gore, ali i Turske, u Istanbulu.

Ova mliječna poslastica, zahvaljujući velikoj dijaspori, ali i turistima, može se naći na gotovo svim kontinentima. Namjera im je pronaći distributera koji bi im omogućio da pokriju veće tržište jer je dosadašnja praksa pokazala da sir s Kupresa ima mnogo zainteresiranih kupaca. Prioritet im je da proizvodi ostanu visokokvalitetni.

Vedad Žilić, po struci tehnolog, kaže kako je u ovom poslu mnogo naučio bez obzira na fakultetsku diplomu i da je to iskustvo veoma značajno. Njegova majka kaže da su kroz proizvodnju sireva uspjeli održati obitelj na okupu, koja je u tom poslu pronašla sebe i ne želi otići iz zemlje. Priroda posla utjecala je i da veći dio vremena provode na 1230 metara nadmorske visine, zamijenivši gradsku vrevu i smog svježim zrakom i jedinstvenom prirodom, objavio je Fokus.ba.