Procvjetala biljka stara 32 000 godina

Cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji.

Genom biljke lat. Silene stenophylla star 32.000 godina preživio je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (vječno smrznuto tlo) i procvjetao u epruveti u Beču.

Ovaj cvijet koji pripada obitelji karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu šetali runasti mamuti, priopćeno je iz Eurocomma. Članici ruske akademije znanosti  Svetlani Yashina  i njenom timu je 2012. godine uspjelo da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, ćelijske biologije i botanike ožive biljke iz sjemena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina.

Zahvaljujući dobrim kontaktima s ruskim kolegama profesorica Margit Laimer, dobila je klonirane ćelije biljaka za bečki Univerzitet prirodnih resursa i primijenjenih znanosti (BOKU), i kao eksponat za muzej “Mumok”. Kako se navodi u priopćenju, cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji.

Na osnovu genetskih analiza moguće je istražiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tadašnjim klimatskim uvjetima.

”Uspoređujući biljku s njenim današnjim rođacima, u koje se između ostalog ubraja karanfili klinčić, istraživači će pokušati saznati kako je razvoj ove biljne vrste tekao i šta se sve promijenilo u posljednje 32.000 godina”, priopćeno je iz Eurocomma.