Problemi u prometu u HB županiji; Kritično na Borovoj glavi i Malovanu

Otežan je promet za vozila na cesti Šujica-Kupres zbog jakog vjetra i nanosa snijega zastoji i kolone u naselju Malovan.

Treba kazati kako su ralice u pogonu, kao i bageri, javili su pogled.ba putnici koji su poslali i fotografije s navedene lokacije.


Na magistralnom putu M-15 Šuica-Livno (Borova Glava) zbog loših uvjeta za vožnju obustavljen je promet za sve kategorije vozila.

Na magistralnom putu M-16 Kupres-Šuica obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima i na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Bugojno- Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Šuica-Tomislavgrad i Livno-Glamoč-Tomislavgrad.

Na putevima u jugozapadnim krajevima jak vjetar povremeno stvara sniježne nanose. Na regionalnom putu R-418 Prozor-Mokronoge (Tomislavgrad) pušten je saobraćaj za sve kategorije, iako je i dalje otežano prometovanje.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučujemo upotrebu lanaca na dionicama gdje je kolovoz zasnježen. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. Molimo vozače da posebnu pažnju obrate pješacima, koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na GP Brčko-Gunja. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Priopćeno je iz BIH AMK-a.