Problemi u poslovanju zdravstvenih ustanova u HBŽ

U Tomislavgradu je danas održana tematska sjednica Skupštine Hercegbosanske županije na kojoj se govorilo o stanju u zdravstvu, kako županijske bolnice tako i ostalih domova zdravlja na području HBŽ-a. Tijekom višesatne rasprave moglo se zaključiti da situacija u zdravstvu nije dobra, osobito kada je riječ o županijskoj bolnici koja ima višemilijunska i dugogodišnja dugovanja prema Mirovinsko-invalidskom osiguranju, Zavodu za zdravstveno osiguranje te dobavljačima. Financijske poteškoće bilježe i ovdašnji domovi zdravlja, a od županijske Skupštine, koja je osnivač ovih ustanova,  zastupnici očekuju pomoć u rješavanju nagomilanih financijskih problema.

Na zastupničke klupe danas jedino nije došlo izvješće o radu DZ Livno za 2019. godinu na što je predsjedatelj županijske skupštine Jozo Ćosić kazao kako će zatražiti raspuštanje Upravnog vijeća i smjenu ravnateljice Doma zdravlja Livno zbog takvoga odnosa prema Skupštini.

Izvješća o poslovanju s pregledom ostvarenih prihoda i izvršenih rashoda Županijske bolnice Fra Mihovil Sučić Livnu podnio je ravnatelj te ustanove Ivan Cikojević.

Prema Cikojevićevim riječima, Županijska bolnica je u navedenom razdoblju ostvarila ukupne prihode u iznosu od 11,8 milijuna KM pri čemu prihod od Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a u iznosi 10,1 milijuna KM.

Što se tiče rashoda, ova ustanova je ostvarila ukupne rashode u iznosu od 12,6 milijuna KM što je za 3 posto više od ukupno ostvarenih rashoda u 2018. godini kad su iznosili 12,2 milijuna KM.

Najveću točku rashoda čine uposleni sa 77 posto ili u nominalnom iznosu od 9,66 milijuna KM, a razlog povećanja ove stavke u odnosu na prethodno razdoblje očituje se u primjeni stavke kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika gdje je uvećan koeficijent za 0,5, kazao je Cikojević.

Što se tiče negativnog poslovanja i gubitka, Cikojević obrazlaže činjenicom da su se, između ostalog, povećali troškovi materijala (lijekovi, potrošni materijal za laboratorijsku i dijagnostičku djelatnost te energije i rezervnih dijelova).

Napominje kako Županijska bolnica napravi više usluga nego povuče sredstava iz županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje i na taj način se konstantno prave minusi u proračunu bolnice.

Da je Zavod za zdravstveno osiguranje HBŽ-a plaćao bolnici po izvršenoj usluzi, u navedenom razdoblju, bolnica bi dobila 13,1 milijun KM te bi cjelokupna situacija bolnice izgledala potpuno drugačije, istaknuo je Cikojević.

Također je naglasio da je u izvještajnom razdoblju Županijska bolnica uplatila 244.000 KM na ime doprinosa za MIO/PIO, a koji se odnosi na razdoblje od 1992. – 2008. godine što je dovelo do umanjenja raspoloživih sredstava za pokriće tekućeg poslovanja. Bolnica je imala troškove u nepokrivenim dijelovima amortizacije kao i izvanredne troškove u vidu sudskih presuda što u konačnici daje višak rashoda u odnosu na prihode u iznosu od 775.000 KM, pojasnio je Cikojević.

Dodao je da je ova ustanova na kraju 2019. godine imala 315 zaposlenih od kojih je 225 zdravstvenih radnika, a 90 nezdravstvenih radnika dok se na specijalizaciji nalazi 16 liječnika.

Nediljko Rimac (HDZ 1990) glavni problem gubitka i lošeg poslovanja bolnice vidi u tome što se nema strategija razvoja zdravstva u HBŽ-u. Osvrnuo se i na specijalizante koji o trošku bolnice završe svoje školovanje nakon čega je napuste ili se na vrate sa specijalizacije.

Tražim odgovornost kako za doktora specijalizanta, na kojeg se potroše stotine tisuća KM u školovanje, tako i za odgovorne osobe koje su to odobrile, a prvotno nisu provjerili i zaštitili bolnicu, tvrdi Rimac.

Na današnjoj sjednici zastupnici su raspravljali i o izvješćima Domova zdravlja Tomislavgrad, Kupres, Glamoč i Drvar dok o Domu zdravlja Livno nije vođena rasprava jer izvješće nije dostavljeno Skupštini HBŽ-a.

Uglavnom se rasprava svodila na probleme u poslovanju tih zdravstvenih ustanova.

Nakon završenog izlaganja i podnesenih izvješća, zastupnici su usvojili zaključak prema kojem će se u petak, 29. siječnja, održati sjednica Povjerenstva za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata u proširenom sastavu s jednom točkom dnevnog reda koja se odnosi na mogućnost iznalaženja održivih rješenja u radu zdravstvenih ustanova u HBŽ-u.

Tomislavcity/Fena