Problemi i u Njemačkoj

S obzirom na skok cijena energenata i hrane, njemačke banke su za nadolazeće mjesece prognozirale sumoran razvoj događaja za njemačka kućanstva. Prema njihovom izračunu 3.600 eura neto mjesečno više nije dovoljno za jedno kućanstvo, no mediji koji o tome izvještavaju ne navode koliko članova ima u tom kućanstvu, prenosi Fenix.

 

Prema izračunima bankarske grupacije, 60 posto kućanstava već sada troši cjelokupni mjesečni prihod i dio ušteđevine samo za podmirenje troškova života. To je u utorak na konferenciji za medije objavio Helmut Schleweis, predsjednik Udruge njemačkih štedionica i žiro banaka.

Aktualna procjena bilanci više od 300.000 pravnih osoba pokazala je da kućanstvima koja mjesečno zarađuju manje od 3.600 eura neto, s obzirom na trenutnu situaciju, na kraju mjeseca ne ostane ništa novca.

Schleweis je hitno savjetovao saveznu vladu da uzme u obzir te dohodovne skupine u paketima pomoći koji uskoro dolaze. Uostalom, suzdržano ponašanje potrošača negativno će utjecati i na maloprodaju i opću ekonomiju u ovoj zemlji.

Prema riječima Schleweisa, ne samo privatna kućanstva, već i poduzeća mogu doći do svojih egzistencijalnih granica zbog inflacije i visokih cijena energije. Banke stoga apeliraju na ograničavanje cijena energije. Kućanstva i tvrtke također bi morale učiniti svoj dio i uštedjeti barem 20 posto energije te se sve više oslanjati na obnovljive izvore energije.