Probit će se još jedan tunel kroz Biokovo

Nakon što je na državnoj cesti Vrgorac-Makarska rekonstruirana 15-kilometarska dionica presvučena novim slojem asfalta, a dio Stupice, dug oko 500 metara, ostao neobnovljen, iz Hrvatskih cesta navode kako ovdje nije kraj ulaganjima.

Iz HC-a navode kako nedavno okončani zahvat nije kraj ulaganjima u važnu dalmatinsku prometnicu, jer se planiraju izgraditi još jedan manji tunel i dva vijadukta, a sve će to hrvatske porezne obveznike stajati još 65 milijuna kuna. To bi bio treći tunel kroz Biokovo, uz “Svetog Iliju” kao najpoznatijeg i onoga izgrađenoga 2011. godine upravo na Stupici, dugog 230 metara, piše Slobodna Dalmacija.

Kad se sve zbroji sve što je od 2010. godine i velikog odrona u vrletima Biokova uloženo u cestu pune dužine 30 kilometara, uključujući i spomenuti iznos koji se tek treba ostvariti, cijena bi, prema aktualnom stanju, mogla iznositi gotovo 190 milijuna kuna. 

Radovi na preostalom potezu neće početi ove godine, čekat će se još neko vrijeme dok se ne napravi projektna dokumentacija i ishoduju sve potrebne dozvole.

Poddionica ceste između Stupice i Dugih Njiva, položena na padinama Biokova s velikim poprečnim nagibom terena koji je svrstava u tešku planinsku kategoriju, ima vrlo složenu prometnu problematiku.

Glavnu karakteristiku terena kojim je položena trasa ove dionice čine potencijalno nestabilni kameni blokovi. Navedenim projektnim zahvatom nije otklonjena opasnost od odrona u dužini od oko 1.895 metara, koji ima potpuno identične karakteristike (potencijalno nestabilni kameni blokovi) kao i već sanirani dio prometnice na predjelu Stupica, naglašavaju iz HC-a za Slobodnu Dalamciju.

Spomenuta državna tvrtka je u proteklom razdoblju naručila izradu idejnih rješenja nekoliko varijanti potrebnog sanacijskog zahvata.

Optimalno rješenje predstavlja značajni zahvat u prostoru, kojeg čine tunel dužine 180 metara i dva vijadukta, ukupne dužine 77 metara. Preliminarna procjena svih investicijskih troškova iznosi oko 65 milijuna kuna, dok će za precizniju specifikaciju troškova biti će nužno provesti inženjersko – geološko – alpinističko kartiranje potencijalno nestabilnih i labilnih kamenih blokova.

Upravo provedena rekonstrukcija dionice Duge Njive-Ravča nije u koliziji s navedenim. “Hrvatske ceste” će provesti sve potrebne postupke u smislu izrade kompletne projektne dokumentacije, ishođenja potrebnih dozvola te u konačnici i samu izgradnju ove zahtjevne dionice kako bi se u potpunosti otklonila bilo kakva opasnost na ovom dijelu državne ceste, zaključuju iz HC-a.

Foto: Ivo Ravlić/Cropix