Priopćenje sindikata liječnika HBŽ: Kakva je spremnost zdravstvenog sustava HBŽ na realnu prijetnju od pandemijskog virusa COVID19

Svi  bismo  trebali biti svjesni realne prijetnje od epidemije corona virusom, a posebno oni koji su dobili povjerenje da odlučuju u ime građana. Svjedoci smo da  su se zemlje u okruženju, Europi i svijetu našle u vrlo teškoj situaciji i da se sve snage koncentriraju za borbu protiv epidemije.

Nažalost, po dostupnim informacijama zdravstveni sustav HBŽ dočekuje ovu realnu prijetnju blago rečeno nedovoljno spreman. Zdravstvene ustanove na primarnoj i sekundarnoj razini ne raspolažu gotovo s nikakvom zaštitnom opremom za liječnike i sestre na prvoj crti odbrane.

U cijeloj županiji na raspolaganju imamo samo 20-ak zaštitnih odjela po propisanom standardu EN14126. Uopće nema adekvatnih zaštitnih maski (FFP3 i sl.), svega dvadesetak zaštitnih naocala.

U ovakvim uvjetima s obzirom na neadekvatnu i nedostatnu zaštitnu opremu  liječnici i medicinske sestre/tehničari će biti prvi zaraženi.

Pitamo se tko ce nastaviti liječiti građane HBŽ. Imamo informacije da županijska vlada i resorna ministarstva do danas nisu prema zdravstvenom sustavu usmjerila nikakva značajnija novčana sredstva u svrhu pripreme zdravstvenih ustanova za epidemiju.

U situaciji kad cijeli svijet usmjerava resurse za borbu protiv epidemije, mjerodavni u HBŽ se uzdaju u strategiju da će nas ovo sve ipak zaobići.

Stoga, kao strukovna organizacija liječnika u HBŽ, apeliramo na mjerodavne da se uozbilje i u što kracem roku riješe ovaj problem. Nadamo se da nije prekasno.

SINDIKAT LIJEČNIKA HBŽ