Primjer generaciji: Švedska tinejdžerica koja je pokrenula svijet, dobila nagradu Amnestyja

‘Svaka mlada osoba koja sudjeluje u prosvjedima utjelovljuje što znači djelovati na svoju savjest’.Amnesty International dodijelio je godišnju nagradu Ambasador savjesti švedskoj tinejdžerki i klimatskoj aktivistici Greti Thunberg i njenom prosvjednom pokretu, navodeći “jedinstveno vodstvo i hrabrost u borbi za ljudska prava”.

Thunberg je poručila kako je “velika čast” primiti nagradu u ime pokreta koji je na svjetskoj razini započeo školske štrajkove za klimu. Sloganom “Petak za budućnost” tražili su od svjetskih vođa više napora u suzbijanju klimatskih promjena.

“Ljudska prava i klimatska kriza idu ruku po ruku. Ne možemo riješiti jedno bez da riješimo drugo”, poručila je Thunberg u izjavi koju je objavio Amnesty.

Amnesty je dodao kako još nije određen datum za formalno uručivanje nagrade.

“Ponizni smo i inspirirani odlučnošću kojom nas mladi aktivisti diljem svijeta izazivaju da se suočimo s realnošću klimatske krize”, rekao je glavni tajnik Amnesty Internationala Kumi Naidoo.

“Svaka mlada osoba koja sudjeluje u prosvjedima utjelovljuje što znači djelovati na svoju savjest”, dodao je Naidoo.

Štrajkove je inspirirala Thunberg koja je jednom tjedno prosvjedovala ispred parlamenta u Stockholmu, u kolovozu 2018. Sve je kulminiralo 24. svibnja, kada su održani prosvjedi u 131 zemlji u svijetu.

Šesnaestogodišnjakinja je poručila svjetskim vođama na raznim događajima da su iznevjerili mlade, jer ne rade dovoljno napora u suzbijanju klimatskih promjena.

Prethodni dobitnici nagrade su: laureat Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela, pakistanska aktivistica Malala Yousafzai, kineski umjetnik Ai Weiwei te pjevačice Joan Baez i Alicia Keys.

vijesti.hr