Prijevoznici gase kamione na 10 dana!? ‘Kad ne bude hrane i lijekova vlasti će se zamisliti’

Bojkot benzinskih crpki u Bosni i Hercegovini, koji se širio na društvenim mrežama zbog nekontroliranog rasta cijena goriva, podržat će i prijevoznici, koji planiraju idući vikend otići korak dalje i obustaviti rad zbog enormno visokih cijena.

– Bojkotu građana pridružit će se i prijevoznici. S predstavnicima regija u RS-u smo razgovarali i najvjerojatnije ćemo obustaviti rad na deset dana. Nitko u tom periodu neće ići po robu i točiti gorivo. Taj potez bi bio dramatičniji nego da izađemo na ceste i da se vozamo u kamionima i na taj način samo trošimo ionako skupo gorivo – rekao je predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS-a Nikola Grbić za Glas Srpske.

On očekuje da će nadležni u zemlji, kada uvide da je obustavljen dovoz robe, hrane i lijekova, ako ništa, bar se zapitati što se događa, jer do sada nisu. Grbić je kazao da su po svemu sudeći prijevoznici u FBiH raspoloženi da se ovome pridruže.

– Jednostavno ćemo deset dana svi u BiH parkirati kamione i zaboraviti da ih imamo. Nadam se da će nam se pridružiti i građani, jer se sve to tiče i njih. Svi se zajedno trebamo udružiti bar na deset dana. Očekujemo da će se vjerojatno, ako ništa, tada netko udostojiti i pozvati nas da razgovaramo i tražimo neko rješenje – kazao je Grbić.

Istaknuo je da svi u okruženju imaju isti problem, ali su uveli ograničenja cijena, suspendirali trošarine. – Slovenija na 1.000 litara potrošenog goriva vraća 70 eura. Kod nas nema ništa. Osim što nam svakodnevno naftaši dižu cijene, koje nikada nisu bile veće nego sada. Još gore je što će ta cijena ići i dalje gore, a vlast samo šuti. Nijemi su na sve naše probleme – dodao je Grbić. Naftaši najavljuju daljnji rast cijena. Po njihovim prognozama, litar će ubrzo koštati i četiri KM, pa i više. Navode da sve ovisi od ulaznih cijena.

vecernji.ba