Prijevoz i do 4.000 eura: Državljani Turske i Iraka optuženi za krijumčarenje migranata u BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Murata Erbila, rođenog 20. ožujska 1968. u Arbilu, Irak, državljanin Turske i Iraka, koji se nalazi u pritvoru; i Sahina Sefe, rođenog 9. kolovoza 1993. u Samsunu, Turska, državljanin Turske. 

Optuženi se terete da su na području BiH tijekom 2019., djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH. 

U optužnici je navedeno da su optuženi postupali protivno Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, a s ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist. 

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata u tri navrata, koje su za novčane iznose koji su dosezali i 4.000 eura, prevozili preko teritorija BiH u pravcu granice s Hrvatskom, u čemu su ih otkrili i spriječili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA. 

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba, iz KZ BiH.  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.