Prijetili da će mu ubiti maloljetnog sina ukoliko im ne preda više od 60.000 KM

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Županije Sarajevo protiv Nidala Hirkića, Denisa Bezeka, Murisa Filana, Bakira Bahtijarevića, Kemala Zahirovića i Amina Šehovića zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom iznuda.

Optužena grupa se tereti da je sa još tri maloljetne osobe, tokom siječnja i veljače 2022. godine prijetila A.A. da će mu ubiti maloljetnog sina ukoliko im ne preda više od 60.000 KM. Najprije su naredili maloljetniku da predstavi svom ocu nepostojeće probleme u koje je došao navodnom prodajom droge, točnije, da je stvorio dugove prema dobavljačima droge u iznosu od 30.000 KM.

Nakon što je A.A. u strahu za svoj i život svoje obitelji, došao na mjesto gdje su otpuženi zahtijevali, jedan od njih mu je prislonio pištolj na potiljak i tražio da preda novac. Oštećeni je tada predao kovertu u kojoj se nalazilo 10.000 KM da bi nedugo nakon toga predao još 20.000 KM.

Početkom veljače, optuženi su ponovno kontaktirali A.A i tražili još 30.000 KM i novu iznudu dogovaraju 10. veljače 2022. godine na parking prostoru u blizini stadiona Asim Ferhatović. Maskirani i s fantomkama na glavi, uzimaju od oštećenog još 10.000 KM i uz prijetnju pištoljem ugovoraju isplatu preostalih navodno dugovanih 20.000 KM.

Nakon toga je uslijedilo uhićenje optuženih od strane policijskih službenika MUP-a ŽS.

Postupajuća tužiteljica je za glavni pretres predložila saslušanje šest svjedoka, jednog vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih i više od 60 materijalnih dokaza, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva Sarajevo.