Home > Svijet > Prijeti nestašica ovih pet namirnica?

Prijeti nestašica ovih pet namirnica?

Svjetska opskrba rižom opustošena je ruskom invazijom na Ukrajinu, kao i lošim vremenskim prilikama u glavnim proizvođačima riže poput Kine i Pakistana.U posljednjih nekoliko godina svijet se suočio s prijetnjom za sigurnost opskrbe hranom koje utječu na ljude diljem svijeta. Te prijetnje uključuju čimbenike poput ratova i političkih sukoba, gospodarskih promjena, bolesti i, sve češće, klimatskih promjena i nepredvidivih vremenskih uvjeta.

Prehrambeni artikli o kojima ovise mnogi ljudi, poput pšenice i kukuruza, bili su ugroženi, a takve nestašice su u nekim slučajevima dovele do panične kupnje i bjesomučnog ponašanja, piše Tportal.hr.

Riža

Svjetska opskrba rižom opustošena je ruskom invazijom na Ukrajinu, kao i lošim vremenskim prilikama u glavnim proizvođačima riže poput Kine i Pakistana.

A sada su u igri čak i zabrinjavajući faktori. El Niño – koji rezultira netipičnim zagrijavanjem površine vode u Tihom oceanu – ponovno se počeo pojavljivati ​​početkom ljeta, uzrokujući još promjenjivije vrijeme u mnogim zemljama. Indija je također u srpnju objavila da će zaustaviti svoj izvoz sve vrste bijele riže koja nije basmati kako bi zaštitila vlastite zalihe i resurse.

Neka su područja svijeta osjetila te učinke više od drugih. No, za većinu će najveći problem i dalje biti šteta za vaš novčanik. ‘Na globalnoj razini, najočitiji utjecaj globalnog deficita riže bile su, i još uvijek jesu, desetljeće visoke cijene riže’, rekao je analitičar robe Fitch Solutionsa Charles Hart za CNBC.

Tjestenina

Problem s tjesteninom u Italiji ove se godine zapravo toliko pogoršao da se vlada te zemlje sastala na razgovore o krizi još u svibnju kako bi spriječila da se cijela situacija još više zakuha. Tijekom ovih hitnih sastanaka, dužnosnici su otkrili da su središte problema povećani troškovi sastojaka – kao što je glavna komponenta tjestenine, pšenica – kao i povećane cijene pakiranja i logistike.

Sveukupno povećanje cijena preneseno je na potrošače u cijeloj zemlji, a neka su područja, poput pokrajine Siene u Toskani, izvijestila o povećanju od preko 50 posto za tjesteninu, prema CNN-u .

Budući da je cijena pšenice počela padati posljednjih mjeseci, Italija bi – kao i druge zemlje koje vole tjesteninu – uskoro trebale početi osjećati olakšanje. No, može potrajati neko vrijeme. Prema CNN-u, tijekom razgovora o krizi u Italiji, Komisija je izjavila da cijene tjestenine ‘već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada, znak da će u nadolazećim mjesecima cijena tjestenine značajno pasti’.

Čokolada

Prošle godine Hershey je izazvao paniku kada je upozorio na moguću nestašicu slatkiša. No, problem je bio jedinstven za proizvođača čokolade – nusprodukt veće potražnje i problema s lancem opskrbe. Kakao je postao popularna roba, a Reuters izvještava da su trenutačne cijene najviše u New Yorku u zadnjih gotovo 12 godina, a čak i više u drugim dijelovima svijeta, uključujući London.

 

Budući da je kakao usjev ovisan o gnojivima, problem je nastao ruskom invazijom na Ukrajinu i smanjenjem izvoza. Klimatske promjene pogoršale su situaciju s prošlogodišnjim sušama koje su utjecale na prinose, a El Niño dodatno prijeti desetkovanjem proizvodnje. Taj fenomen uzrokuje suše vremenske uvjete u cijeloj zapadnoj Africi, uključujući područja Gane, Kameruna, Nigerije i Obale Bjelokosti, koji su zajedno odgovorni za oko 75 posto ukupne svjetske proizvodnje kakaovca, navodi Time.

Istodobna nestašica šećera, zbog lošeg vremena i manjeg izvoza iz Indije, te nepokolebljiva potražnja također ne idu u prilog trenutnoj situaciji.

Losos

Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primijetili su nagli pad populacije lososa tijekom prošle godine, pri čemu je Chinook ili King losos pretrpio najveći udar. Ovo je jedna od najzdravijih i najvećih vrsta lososa koja se obično nalazi u trgovinama i često poslužuje u restoranima u Sjedinjenim Državama.

Prema Los Angeles Timesu, kalifornijski Odjel za ribu i divlje životinje (CDFW) rekao je da će ‘broj trogodišnjih Chinook-a koji će se ove godine vratiti u rijeku Sacramento radi mriještenja biti manji od 170 000, jedan najnižih predviđanja u 15 godina’. A na Aljasci je više isto.

Razlog za pad vjerojatno ima veze s toplijim vodama zbog klimatskih promjena, suše u Kaliforniji, a čimbenici kao što su prekomjerni ribolov, zagađenje i bolesti također su bili štetni. Kako bi zaštitili preostalu populaciju, kalifornijski dužnosnici nastavili su sa zabranom komercijalnog i rekreacijskog ribolova lososa tijekom cijele ribolovne sezone 2023. Ovo je prvi put da se ovakva zabrana dogodila od 2008. godine.

Brašno

Cijena brašna već je porasla za 8,5 posto u usporedbi s prošlom godinom, prema Indeksu potrošačkih cijena, a analitičari predviđaju da će neki dijelovi svijeta, poput SAD-a, nastaviti osjećati učinke nestašice brašna u 2024. To bi moglo predstavljati dodatne probleme za mnoge druge omiljene namirnice, uključujući kruh, tijesto za pizzu, palačinke, kolačiće i peciva svih vrsta.

Temeljni uzrok su suše koje se događaju upravo u Sjedinjenim Državama. Dvije od tri glavne sorte pšenice – tvrda crvena ozima i tvrda crvena proljetna pšenica – primarno se uzgajaju u južnim i središnjim državama, području koje je bilo suočeno s ekstremno sušnim uvjetima tijekom prošle godine. USDA procjenjuje da se nevjerojatnih 7 posto pšenice koja raste u ovim regijama trenutno suočava s uvjetima suše.

Vecernji list