Home > Županija > Prijenos posmrtnih ostataka fratara iz 18. stoljeća u novu grobnicu

Prijenos posmrtnih ostataka fratara iz 18. stoljeća u novu grobnicu

Posmrtni ostaci trojice nekadašnjih franjevaca Bosne Srebrene fra Martina Gabrića, fra Ambrozija Borića i fra Luke Markotića bit će vraćeni u grobnicu na lokalitetu Granica pored tomislavgradskog naselja Mandino Selo, u subotu, 22. lipnja.

Ova novoizgrađena grobnica podignuta je za trojicu fratara čiji su zemni ostaci na tom mjestu pronađeni tijekom arheoloških istraživanja koja je u jesen 2016. godine vodila arheološka ekipa Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, predvođena kustosom Stipanom Dilberom.

Prijenosu posmrtnih ostataka bit će nazočni provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Miljenko Šteko.

Naime, na inicijativu Župnog ureda Kongora, djelatnici Franjevačkog muzeja Tomislavgrad u jesen 2016. godine obavili su arheološka iskapanja dvaju grobnica na lokalitetu Granice u Mandinu Selu, gdje su pronađeni skeletni ostaci više osoba, koji su radi detaljne analize i nastavka istraživanja preneseni u Franjevački muzej u Tomislavgradu.

Uz znanstvenu analizu, fra Robert Jolić potvrdio je kako se uistinu radi o svećenicima, franjevcima, jer su prema izvješćima biskupa Dragićevića i Bogdanovića duvanjski župnici od početka 1740. godine pa do 1770-ih imali svoju kuću u Mandinu Selu.

(Fena)