Prijedlog o porodiljnim naknadama za uposlene majke u HBŽ-u vraćen na doradu

Na sjednici Skupštine HBŽ održanoj u Tomislavgradu, na kojoj su zastupnici usvojili: Prijedlog odluke o imenovanju Povjerenstva za davanje stručne ocjene o usklađenosti zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole s Prostornim uređenjem širega područja, Izvješće o izvršenju Proračuna za 2018., kao i Izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva za prošlu godinu.

Na sjednici usvojena je i Platforma za mir u BiH.  Riječ je o strateškome dokumentu koji šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi. Ova je točka nakon rasprave o dnevnome redu na početku sjednice uvrštena u dnevni red, dok je Prijedlog odluke o pravu na porodiljnu naknadu uposlenim majkama skinut s dnevnoga reda i na prijedlog zastupnika HRS-a Krešimira Tabaka vraćen Ministarstvu na doradu.

Zastupnik Tabak je kazao kako u vremenu neupamćene depopulacije u našoj županiji, kada se u pola godine rodi 140 djece, a umre 3 puta više ljudi, dobivamo prijedlog koji zaoštrava kriterije za porodiljne naknade. Uz to je naveo niz nedorečenosti i brojne kontradiktornosti koje sadrži ova odluka. Predložio je da se točka skine s dnevnoga reda i da se zastupnici izjasne glasovanjem. S 14 glasova za, točka je skinuta s dnevnog reda, a predmet vraćen mjerodavnom Ministarstvu na doradu.

Tomislavcity/RTG