Prije 77 godina u duvanjskom selu Lugu ubijeno je 83-oje mještana Luga, Kuka i Letke

Sedamdeset i sedma je obljetnica najstrašnijega zločina počinjenog u II. svjetskom ratu na području općine Tomislavgrad. Naime, na današnji dan, 16. prosinca 1943. godine u selu Lugu pripadnici njemačke divizije “Princ Eugen” spalili su ili ubili 83-oje mještana sela Luga, Kuka i Letke.

Kako svjedoče preživjeli, Nijemci su to učinili u znak odmazde za svoja dva ubijena vojnika koja su na mostu ispod sela ubili partizani pristigli iz kupreških sela Ravno i Vukovsko.

Svi spaljeni ili pobijeni bili su Hrvati, civili, među kojima je bilo i žena i djece. Najstarija žrtva bio je 72-godišnji starac, a najmlađa dijete od samo 6 mjeseci. Nijemci su ih s zatvorili u jednu staju i zapalili, a oni koji su pokušali pobjeći iz vatre bili su ubijeni. Za ovaj zločin nitko nije odgovarao.

U spomen na ove nevine žrtve jutros je u tomislavgradskoj spomen bazilici služena sveta misa zadušnica. Mještani će se okupiti danas u 16 sati na luškom groblju spaljenih gdje će se također pomoliti te položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Tomislavcity