Prijatelji u Tomislavgradu pokreću mljekaru i mini siranu

Dvojica duvanjskih farmera, Branimir Vučemil iz Tomislavgrada – vlasnik Farme Vučemil i njegov kolega i prijatelj Berislav Šoljić iz Lipe – vlasnik Farme „Krivodol“, odlučili su pokrenuti mljekaru i mini-siranu u Stipanićima kraj Tomislavgrada.

Nakon što su se dokazali u uspješnome vođenju farmi mliječnih krava Simentalki  u Lipi, oni su hrabro iskoračili u nove poslovne vode. Zajedno imaju 160 grla goveda, (Farma Vučemil 40, a Farma Krivodol 120) i uskoro očekuju realizaciju njihove ideje.

Prijateljujemo već dosta godina, a kada sam 2013. godine krenuo s farmom mliječnih grla počeli smo i poslovno surađivati budući da je Bero već ranije imao svoju farmu. Puno mi je u ovomu pomogao, više on meni – nego ja njemu, jer je imao dovoljno iskustva. Pomagao mi je u svemu i sa strojevima i zajedno obrađujemo zemlju. Budući da u duvanjskome kraju trenutno nema ni jedna mljekara, odnosno sirana ovakvoga tipa, odlučili smo se na ovaj podvig. Želimo prerađivati svoje mlijeko, a to je od 1500 do 2000 litara dnevne proizvodnje“, kaže nam Branimir.

Upoznaju nas da su već ranije imali gotov projekt rekonstrukcije objekta i potrebne dozvole za mljekaru-siranu u Lipi, od čega su u konačnici ipak odustali budući da im se ukazala povoljnija prilika i to ona u Stipanićima (bivša tvornica proizvodnje opruga B – spring) čiji je objekt dugo vremena bio na prodaji.

Trenutno smo u fazi nabavke strojeva i vjerujemo da ćemo uskoro to finalizirati. Ti strojevi su vrlo skupi, a iznosi se kreću i do 100 tisuća eura. Nismo u velikoj financijskoj mogućnosti pa nabavljamo rabljene strojeve, ali u vrlo dobroj funkciji. Za sada pratimo i slušamo upute inspektora i tehnologa i u počeku će uz nas dvojicu u proizvodnji biti uključena još barem tri radnika, a kako će to sve izgledati u budućnosti za sada je još rano govoriti“, dodaju naši sugovornici.

U svakom slučaju njihovi planovi se odnose na ponudu svježeg (mladoga) kravljeg sira i mlijeka, a onda možda i jogurta, koji bi se u početku distribuirali na području tomislavgradske općine, a kasnije ovisno o zahtjevima tržišta.

Njihovo mlijeko za sada otkupljuju Puđa i Šišović. Zadovoljni su suradnjom i navode kako je je ona do sada bila vrlo korektna te da će svoj dio ugovora o otkupu i jedni i drugi ispoštovati do kraja, a onda ih, uz proizvodnju mlijeka očekuje i nešto novo – prerada mlijeka i proizvodnja sira te plasman na tržište u kojima dvojici mladih i obiteljiskih ljudi želimo puno uspjeha.

Zora Stanić/Tomislavcity.com