Priča protiv rata u Livnu

Nakon gostovanja po mnogim hrvatskim i bosanskohercegovačkim gradovima u srijedu je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno otvorena izložba fotografija ”Zoran Filipović 1991.”, istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića. Izložba predstavlja mali dio autorovog opusa i tužan je podsjetnik na stradanja ratne 1991. godine diljem Hrvatske (Vukovar, Vinkovci, Petrinja, Dubrovnik, Slatina…).

Otvaranju izložbe prethodio je pozdravni govor ravnateljice spomenute galerije Dražene Džeko, a o izložbi je govorio autor Zoran Filipović koji je u nadahnuto pričao o tisućljetnom snu hrvatskog naroda o vlastitoj državi i o krvavoj cijeni koju je morao platiti da taj san ostvari. “Ovo nije priča o ratu, ovo je priča protiv rata.

Ova izložba nijemi je krik za mir, krik za život”, kazao je Filipović. Izložbu je otvorio konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak naglasivši podršku Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ne samo ovoj izložbi nego i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Naime, gostovanje ove izložbe u brojnim bosanskohercegovačkim gradovima organizirano je pod pokroviteljstvom ovoga ministarstva i Hrvatskog narodnog sabora. Osim dokumentarističke i povijesne važnosti, fotografije Zorana Filipovića istovremeno govore o mnogobrojnim ljudskim sudbinama a izložbu prati i istoimena monografija. Zoran Filipović profesionalni je fotograf, pisac i dizajner rođen u Brčkom 1959. godine. Od 1978. godine živi u Zagrebu gdje se posljednjih godina sve više bavi grafičkim i produkt-dizajnom.

Od 1985. godine član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te Hrvatskog novinarskog društva i International Federation of Journalists. Izložba ostaje otvorena do 30. rujna.

bljesak.info