Preminuo u travnju kao sumnjiv na Covid-19, obitelj i dalje bez rezultata testa

Obitelj Saše Petrovića iz Prokuplja, koji je 18. travnja preminuo kao sumnjiv na Covid-19 u niškom Kliničkom centru, još uvijek nije dobila rezultat njegovog testa na koronavirus.

Supruga Dragica Petrović tvrdi i da to nije jedini propust u liječenju njenog 50-godišnjeg supruga. Iz niškog Kliničkog centra odbili su da dostave informacije o tijeku liječenja i mogućim nepravilnostima, pozivajući se na Zakon o zaštiti prava pacijenata, prenosi N1. 

Više od tri mjeseca Dragica Petrović pokušava dokazati da njenom suprugu nije dana adekvatna terapija, niti pružena potrebna njega, kada je zbog sumnje na infekciju novim koronavirusom primljen u nišku Covid bolnicu na tzv. “staroj kirurgiji”. Primljen je sedmog travnja, a uzorak za PCR testiranje uzet mu je, kako se i u otpusnoj listi vidi, 10. travnja. 

“To je dan, dobro se sjećam, kad je Vučić išao u Niš da nosi vjerojatno pomoć ili ne znam… Desetog su mu uradili test i nikada rezultati nisu stigli. Evo. Pogledajte što su mi poslali”, kaže Dragica Petrović, farmaceutski tehničar.

U pitanju je prepiska između Odjeljenja za bolničke infekcije Kliničkog centra i Pulmologije:

“U odnosu na vaš zahtjev za rezultat testa za pacijenta Petrović T. Sašu, obavještavamo vas da u Covid-19 bazi nema podatka da je pacijent testiran. Uvidom u našu pisanu dokumentaciju utvrdili smo da je testiranje urađeno 10. 4. 2020. godine. Međutim, na osnovu evidencije, rezultat nikada nije stigao. Od tada je Institutu Torlak upućeno na desetine telefonskih poziva i tri emaila (bit će vam proslijeđeni) sa zahtjevom za dostavljanje rezultata, na koje nikada nismo dobili odgovor”.

Proslijeđeni mailovi supruzi preminulog Prokupčanina, zapravo su dokaz “zastoja” na relaciji Niš – Institut Torlak, što je tijekom proljetnog vala epidemije dovelo to toga da se sumnjivi na Covid-19 u Nišu vraćaju kućama, od kojih su mnogi, prema tadašnjim svjedočenjima, umirali u svojim domovima – neregistrirani. 

U jednom od mailova Klinički centar Niš moli Institut Torlak da im – pet dana nakon što su poslali uzorke za 142 pacijenta, dostave rezultate. U međuvremenu, kako tvrdi Dragica, njen suprug ne prima terapiju protiv zgrušavanja krvi, već antibiotike i po njenim riječima – hlorokin, neredovito.. Pokazuje i temperaturnu listu koju je dobila.

Od pomoći, njoj poslije svega, možda može da bude poruka koju u priopćenju šalje Klinički centar u Nišu. Na raspolaganju su, kažu, “najužoj obitelji ili zakonskom zastupniku, za sve potrebne, dodatne informacije i podatke o liječenju”. Na naše pitanje – jesu li utvrđeni propusti u terapiji i njezi u ovom slučaju, ne odgovaraju. Supruzi preminulog pacijenta su, navode, proslijedili “svu traženu i zakonom predviđenu dokumentaciju”.

“Znam da je bolest takva, da on sada može da bude dobro, a ubrzo poslije sada može da… Ali, definitivno, on nije liječen kako treba na klinici za plućne bolesti. To je ono što mene najviše boli”, navodi Dragica Petrović.

Livnovine