Preminuo Niki Lauda, legendarni prvak Formule 1

Trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Niki Lauda umro je u 70. godini života, objavio je u utorak BBC.

Legendarni Austrijanac, jedan od najpoznatijih osoba u svijetu automobilskih utrka, ostat će vjerojatno najviše upamćen po povratku na staze, nakon što je teško ozlijeđen u nesreći 1976. na njemačkom Grand Prixu. Lauda, koji je prošao transplantaciju pluća u kolovozu prošle godine, “mirno je preminuo” u ponedjeljak, objavila je njegova obitelj.

Briljantna karijera

Nakon briljantne karijere vozača automobilskih utrka, Lauda je postao poduzetnik na području zrakoplovne industrije, i potom neizvršni čelnik Mercedesovog tima Formule 1.

“Njegova jedinstvena postignuća kao sportaša i poduzetnika jesu i ostat će nezaboravna, njegova neumorna žudnja za akcijom, njegova izravnost i hrabrost ostat će uzor i mjerilo za sve nas”, kazala je obitelj u priopćenju.

Austrijanac je dva naslova osvojio kao vozač Ferrarija (1975. i 1977.), a jedan u McLarenu (1984.).

Ta hrabrost Nikija Laude najviše se pokazala nakon gore spomenute teške nesreće u Njemačkoj. Na toj je utrci, samo godinu dana nakon što je osvojio svoj prvi naslov, Lauda zadobio opekline 3. stupnja na glavi i licu, a otrovni plinovi su teško oštetili njegova pluća.

Hitno je prevezen u bolnicu, a stanje mu je bilo toliko loše da je primio bolesničko pomazanje (poznato i kao “posljednja pomast”). No, usprkos svim predviđanjima liječnika, samo 40 dana nakon nesreće vratio se utrkama. Te je godine naslov na kraju otišao u ruke Britanca Jamesa Hunta, velikog rivala Nikija Laude. O njihovom nadmetanju na stazi, kao i drastično različitim karakterima izvan nje, snimljen je i vrlo dobar igrani film Rush (2013.).

Lauda je zadnjih godina imao niz zdravstvenih problema te je bio na čak dvije transplantacije bubrega. Drugi mu je bubreg presađen 2005., a donirala ga je njegova tadašnja djevojka Birgit Wetzinger, bivša stjuardesa njegove zrakoplovne kompanije. Njih dvoje su se vjenčali 2008., a godinu dana kasnije par je dobio sina i kćer.

Osim 10-godišnjih sina i kćeri iza posljednjeg braka, Lauda iz prijašnjih veza ima i tri sina.