Home > BiH > PREKO GRANICE U KUPOVINU: Bh. građani uštede i do 40 posto na kruhu, mlijeku i brašnu

PREKO GRANICE U KUPOVINU: Bh. građani uštede i do 40 posto na kruhu, mlijeku i brašnu

Zbog kontinuiranih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, sve veći broj građana Bosne i Hercegovine iz pograničnih područja po kruh, mlijeko i ulje odlazi u susjednu Srbiju.

Pored namirnica, najviše kupuju i lijekove, a uštede su kažu, nekada i do 40 posto.Mostom preko Drine po kruh, mlijeko, brašno i druge namirnice, svakodnevica je mnogih stanovnika Zvornika. U redovne nabavke hrane, ali i lijekova “preko granice” ide i penzioner Mujo Tulić.

“Jedno 20-30 % najmanje, sad sam baš bio, ovdje kojih nema, tamo ima većinom. Kruh jeftiniji, ne izađe ni marka, a ovamo je marka devedeset najjeftiniji”, priča Mujo Samo za jednu kupovinu uštede i do nekoliko maraka, kažu Zvorničani.

Kupovina preko granice uobičajena je praksa i u Bijeljini, ali i u Brčkom, kažu u udruženjima potrošača.

S druge strane, i građani Srbije često „pazare“ u BiH i to odjeću, kućnu kemiju i gorivo.

“Kupuje se roba za koju se odmah može izvršiti povrat PDV-a, tako da je samo sa povratom PDV-a roba jeftinija nego u Srbiji. U Brčkom dosta dolaze iz Hrvatske i naši idu tamo, narod se snalazi jer ide od proizvoda do proizvoda”, ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača Zvono Bijeljina.

Osim životnih namirnica i lijekova, sa početkom nove poljoprivredne sezone mnogi poljoprivrednici iz naše zemlje nabaviće prihranu i sjeme u poljoprivrednim apotekama u Srbiji, jer su, bez obzira na trošak goriva, razlike u cijeni značajne.

Slobodna Bosna