Predstavljena knjiga livanjskog franjevca fra Anđelka Baruna: “Franjevci među svojim pukom”

Franjevci među svojim pukom

 

Prigodom obilježavanja obljetnice grada Livna u prepunoj dvorani Franjevačkog muzeja i galerije Gorice Livna predstavljena je knjiga livanjskog franjevca fra Anđelka Baruna Franjevci među svojim pukom: kratka povijest Bosne Srebrene. O knjizi su govorili prof. dr. fra Vili Radman, magistra Ana Papić i fra Janko Ćuro, glavni urednik FMC Svjetla riječi, dok je glazbenu notu cijelom događaju dao magistar glazbene umjetnosti fra Emanuel Josić.

Fra Anđelko je u provinciji Bosni Srebrenoj obnašao različite dužnosti. Bio je profesor, odgojitelj, član provincijske uprave, autor brojnih znanstvenih i stručnih radova objavljivanih u zbornicima, časopisima, revijama, leksikonima. Autor je i nekoliko knjiga, no kao povjesničar opširnom povijesnom studijom iz 2003. godine Svjedoci i učitelji: povijest franjevaca Bosne Srebrene ostavio je neizbrisiv trag na znanstvenom području, dok u knjizi Franjevci među svojim pukom, kako reče Radman, on izlazi čitatelju u susret i nudi mu vrlo vrijedan sadržaj u kraćoj i jednostavnijoj formi obuhvaćajući sve aspekte franjevačke djelatne prisutnosti na tlu Bosne i Hercegovine vodeći nas kroz glavne povijesne etape, kroz zaplete, uspone i padove,  koje je doživljavalo franjevaštvo. Knjiga stavlja franjevce u širi povijesni kontekst povezan s poviješću susjednih zemalja i ujedno donosi panoramski prikaz njihovog mnogostrukog djelovanja: dušobrižničkog, zdravstvenog, socijalnog, prosvjetnog, kulturnog i spisateljskog. Kao što su  i sami izlagači naglasili, ovo je kratka povijest o provinciji Bosni Srebrenoj jedinoj instituciji u ovoj zemlji koja svoju priču neprekidno piše više od 700 godina, a  svi oni koji poznaju ovog livanjskog „ujaka“, sigurno će se složiti da je fra Anđelko Barun bio i ostao franjevac među svojim pukom.

U duhu samog naslova knjige fra Emanuel Josić je pjesmom Tvoja zemlja na simboličan način završio predstavljanje knjige, što je uistinu bio vrlo lijep događaj i dar Gradu Livnu prigodom obilježavanja ove obljetnice.

Josip Gelo