Predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Joziću dodijeljena plaketa Sveučilišta u Mostaru

Plaketa kao znak zahvalnosti i priznanja za izniman doprinos razvoju Sveučilišta u Mostaru, uručena je predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Joziću na svečanoj sjednici Senata koja je održana jučer povodom obilježavanja 41. obljetnice Sveučilišta u Mostaru.

Protekla akademska godina bila je izazovna, dinamična i strateški najvažnija u smjeru budućeg rada istaknuo je u svome obraćanju Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić. Uz osvrt na uspješno provedenu  integraciju Sveučilišta, izradu Strategije razvoja Sveučilišta 2018-2023. i osiguranu financijsku stabilnost, naglašena je važnost unaprjeđivanja znanstvenog rada, te jače poticanje nedovoljno iskorištenih mogućnosti ulaganja poslovnog i društvenog sektora u istraživanje i razvoj. Izražen je optimizam kako će Sveučilište u Mostaru prevladati sve izazove, te unatoč poteškoćama opstati jače i konkurentnije.

Uz predstavnike Senata, istaknute članove Upravnog vijeća na čelu s predsjednikom dr. Brankom Krištom, profesore i djelatnike Sveučilišta, otvorenoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru nazočili su predstavnici akademske zajednice Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i zemalja regije, ugledna imena političkog, društvenog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života. Između ostaloga, izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije, predsjednik Vlade Ivan Jozić i resorni ministar Petar Galić, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gospođa Borjana Krišto, te ostali predstavnici hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u institucijama Bosne i Hercegovine, predvođeni akademikom dr. Draganom Čovićem.

Dr. Dragan Čović, nekadašnji student a danas redoviti profesor Sveučilišta u Mostaru, iskazao je svoju potporu izdvajajući razvojnu dimenziju, strateške odrednice i integracijske mehanizme usvojene od strane Upravnog vijeća.  Istaknuo je značaj SUM-a za hrvatski narod kao najmalobrojniji, ali konstitutivni narod Bosne i Hercegovine. ,,Ono što me posebno veseli jeste mreža i povezanost, odnosno uspješna suradnja Sveučilišta s Rektorskim zborom, konferencijom BiH. To je put kako mi, ovo nesavršeno društvo u kojem danas živimo, i vi pokušavate pronaći mjesta za znanost, obrazovanje i sve ono što jeste zadatak sveučilišta i univerziteta u BiH, koristeći  one vještine koje su vam nužne jer onaj dio sustava koji bi trebao biti uz vas često nije na tom zadatku. S te strane vjerujem da će društvena i politička zajednica, osnivači Sveučilišta, razine vlasti učiniti sve, kroz zajedničko političko djelovanje da se promjeni ambijent koji će još dugo vremena biti krizni i dosta zahtjevan.“ , poručio je dr. Čović

41. obljetnica Sveučilišta u Mostaru različitim je manifestacijama svečano obilježena tijekom protekloga tjedna. Tom je prigodom uručeno 35 rektorovih nagrada najboljim studentima, promovirano 25 novih  doktora znanosti, a na jučer održanoj sjednici Senata kao kruni svečanog obilježavanja djelovanja i postojanja,  dodijeljene su  plakete i zahvalnice istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos radu i razvoju Sveučilišta u Mostaru.