Home > Livno > Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin održao radni sastanak s predstavnicima tvrtke wpd Adria

Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin održao radni sastanak s predstavnicima tvrtke wpd Adria

Jučer je u uredu predsjednika Vlade HBŽ održan radni sastanak predsjednika Vlade HBŽ Ivana Vukadina sa Zoranom Obradović, direktorom wpd Adria i Ivanom Šutalo, projekt menadžerom wpd Adria. Predstavnici tvrtke wpd Adria upoznali su predsjednika Vlade s nastankom i djelovanjem tvrtke. Wpd Adria je regionalna podružnica njemačkog wpd-a. Tvrtka je jedan od lidera u korištenju obnovljivih izvora energije s referencama u preko 25 država diljem svijeta. Glavni ciljevi wpd Adrie kako su istakli njeni predstavnici su istraživanja i buduća ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije, a Hercegbosanku županiju su istaknuli kao iznimno perspektivno geografsko područje za izgradnju budućih vjetroparkova. Predsjednika Vlade upoznali su i s budućim koracima koje će njihova tvrtka uraditi po pitanju izgradnje budućih vjetroparkova, kao i s administrativnim problemima s kojima se susreću u Hercegbosanskoj županiji. Konkretno su iznijeli prijedloge i projekte za izgradnju budućih vjetroparkova: VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj općini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru općine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Predsjednik Vlade, Ivan Vukadin pozdravio je potencijalne buduće investicije tvrtke na području Hercegbosanske županije, naglasivši kako će on kao predsjednik Vlade i resorna ministarstva uložiti sve napore i mogućnosti u djelokrugu svojih ovlasti kako bi se olakšale ili uklonile administrativne barijere koje stoje na putu ka realizaciji projekata vjetroparkova u Hercegbosanskoj županiji. Istaknuo je i neospornu ulogu lokalne zajednice i njen utjecaj na provedbu cijelog projekta, naglasivši i višestruke koristi koje će upravo jedinice lokalne samouprave imati od izgradnje samog vjetroparka.

Na kraju predstavnici wpd Adria su istaknuli kako projekt izgradnje vjetroparka donosi dugoročnu korist jedinicama lokalne samouprave kroz izravni proračunski doprinos. Također, naglašeno je i vođenje brige o poticanju održivog razvoja zajednice u kojoj se djeluje, posebno kroz donacije usmjerene prema dobrobiti djece i mladih, očuvanju prirodne i kulturne baštine, razvoju organske poljoprivrede, dok sam projekt izgradnje vjetroparka i pristupnih cesta doprinosi zaštiti od požara, razvijanju novih turističkih i rekreacijskih sadržaja u lokalnom području.

Vlada HBŽ