Pred nama su teški dan, poštujte naredbe i upute nadležnih, mi tražimo pomoć

Članovi Predsjedništva BiH usvojili su zajedničku izjavu u kojoj navode:

“Poštovani građani,

Broj zaraženih korona virusom u našoj zemlji raste. Nažalost, virus je odnio i prve ljudske živote. Obiteljima preminulih izražavamo iskrenu sućut.

Epidemija korona virusa u našoj zemlji još nije dostigla vrhunac. Pred nama su teški dani. Situacija je izvanredna i zahtijeva odlučne mjere, kako bismo izbjegli katastrofalne posljedice kojima svjedočimo u nekim drugim zemljama.

Sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini poduzeli su i poduzimaju sve što je neophodno u cilju da se sačuvaju životi i zdravlje ljudi. To je prioritet svih prioriteta. Paralelno se poduzimaju koraci kako bi se ublažio neminovni ekonomski udar.

Vlade na svim razinama, zdravstveni djelatnici, policajci, vojnici, inspektori, ljudi angažirani u civilnoj zaštiti i svi drugi, ulažu ogromne napore kako bi se zaustavilo širenje korona virusa. Na tome im čestitamo.

Međutim, svi ti napori neće dati rezultat ukoliko se naredbe, mjere i preporuke ne budu u potpunosti poštovale i ukoliko svaki čovjek ne pokaže vlastitu odgovornost. I prema sebi, i prema članovima svoje obitelji, i prema drugim ljudima.

Zato vas još jednom pozivamo da se striktno pridržavate svih propisanih naredbi, mjera i preporuka, jer je to jedini način da se izborimo sa zlom koje nas je zadesilo.

Apsolutna većina vas to čini, i zbog toga vam se mi, članovi Predsjedništva BiH, zahvaljujemo.

Ipak, i dalje ima onih koji neodogovorno krše propisane mjere. Takvi zaslužuju najrigoroznije sankcije. Zato pozivamo nadležne institucije da to bez odlaganja učine, u skladu sa važećim zakonima.

Svjesni da se svaka država suočava s problemima izazvanim pandemijom, mi kao Predsjedništvo BiH, i svaki od nas pojedinačno, na međunarodnom planu poduzimamo sve što je potrebno da osiguramo pomoć ili kupovinu neophodne medicinske opreme kojom bi se ojačao naš zadravstveni sustav. Na tome rade i druge razine vlasti i institucije.

Neke države su već pomogle, neke pripremaju pomoć, s brojnim prijateljima razgovaramo, sve na osnovu potreba koje su iskazale naše medicinske institucije. Bosna i Hercegovina i ovaj put nije ostala i neće ostati bez pomoći naših prijatelja, a to ćemo svakako znati cijeniti.

Podržavamo i napore koje čine domaće kompanije u proizvodnji zaštitne i druge medicinske opreme, hrane i dezinfekcijskih sredstava.

Poštovani građani,

Pozivamo vas da imate povjerenje u institucije sustava, da pratite njihove naredbe i upute i pridržavate se propisanih mjera.

Sačuvajmo živote i zdravlje. Pokažimo odgovornost, solidarnost i zajedništvo, jer je to uvjet da savladamo izazov s kojim smo suočeni”, navodi se u zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH.