Pravo na istodobno primanje mirovine i plaće koriste stotine “umirovljenika” u BiH

Pravo da se u isto vrijeme prima mirovinu i bude redovito zaposlen naišlo je na odobrenje brojnih umirovljenika u Federaciji BiH, a da neki od njih to pravo i koriste, potvrdili su nam iz Federalnog zavoda MIO. Do točnog broja onih koji istodobno primaju plaću i mirovinu teško je doći jer se podaci vode u više baza, ali je prilikom donošenja odluke Ustavnog suda, koja je omogućila zasnivanje radnog odnosa nakon stjecanja statusa umirovljenika, evidentirano 550 osoba koje su “zamrznule mirovinu”, piše Večernji list BiH.

Tko ima pravo?

Uglavnom je riječ o osobama deficitarnih zanimanja za koje poslodavci iskažu potrebu nakon što one steknu uvjete za mirovinu, odnosno ostvare pravo na njezino korištenje. Nerijetko ih poslodavci angažiraju na pola godine do godinu dana, odnosno dok se za isti posao ne obuči netko od njihovih kolega.

Pravo istodobno raditi i primati mirovinu “umirovljenicima” u Federaciji BiH omogućio je Ustavni sud svojom odlukom, odnosno stavljanjem članka 116. Zakona o MIO izvan snage prije nešto više od dvije godine.

– Nakon presude Ustavnog suda, koji je članak 116. Zakona o MIO proglasio neustavnim, pravo ostvarivanja statusa osiguranika u obveznom osiguranju mogu ostvariti svi korisnici mirovine s iznimkom onih koji su ostvarili pravo na obiteljsku ili pak na mirovinu prema odredbama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja.

Te dvije skupine korisnika, ako žele zasnovati radni odnos, tj. steći status osiguranika u obveznom osiguranju, moraju prethodno mirovinu staviti u stanje mirovanja, kolokvijalno “zamrznuti” – objasnio je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda MIO. Dodaje kako po stjecanju statusa osiguranika u obveznom osiguranju korisnici mirovine mogu o tome obavijestiti Federalni zavod.

Zahtjev i isplata

Također, po završetku obveznog osiguranja, pod uvjetom da je trajalo više od šest mjeseci, korisnik mirovine može zatražiti ponovni izračun mirovine, pri čemu će se uzeti u obzir novoostvareni staž osiguranja, a sve u skladu s člankom 117. Zakona o MIO.

– Korisniku starosne mirovine koji stekne status osiguranika u obveznom osiguranju, nakon prestanka tog osiguranja, na njegov zahtjev bit će određen novi iznos mirovine po odredbama ovog zakona pod uvjetom da je naknadno navršio najmanje šest mjeseci staža osiguranja ili će se na njegov zahtjev uspostaviti isplata ranije priznate mirovine – stoji u spomenutom članku Zakona o MIO Federacije BiH. Podsjetimo, razlog zbog kojeg je sporni članak zakona dan na ocjenu ustavnosti činjenica je da nigdje u Europi nije ograničeno ovo pravo umirovljenicima, odnosno ne moraju birati između posla i mirovine.

Pravo na rad, odnosno primanje plaće i mirovine u isto vrijeme imaju i umirovljenici u Republici Srpskoj.