Home > BiH > Poznati gastro vodič promovirao tradicionalnu pitu iz BiH uz pjesmu “Nigdje tako k’o u Bosni nema”

Poznati gastro vodič promovirao tradicionalnu pitu iz BiH uz pjesmu “Nigdje tako k’o u Bosni nema”

Poznati gastro vodič Taste Atlas nedavno je putem svog Instagram profila promivirao tradicionalnu pitu iz BiH – krumpirušu.

Riječ je o snimci kojeg je prvobitno objavio Instagram profil pod imenom “Tintom srca napisano”, dok se u pozadini čuje pjesma “Nigdje tako k’o u Bosni nema” u izvedbi Alme Subašić.

“Ova vrsta tradicionalnog bh. peciva (pita) koristi krumpir kao glavni sastojak. Pecivo se priprema od tankih listova tijesta, poznatih kao jufke i nadjeva od krumpira narezanog na kockice, začina i (po želji) naribanog luka”, napisali su u objavi.

“Hvala vam što ga ne nazivate burek s krumpirom”, “Najbolja”, “Moja BiH”, “Predivno”, “Nisam Bosanac, ali teško mogu vjerovati da bi itko, pa čak i oni napravili krumpirušu bez luka. Puno luka, puno bibera”, ” Čime je zaliju”, bili su samo neki od komentara, prenosi Klix.ba.

Inače, tradicionalna bh. jela često se nađu na listama ovog popularnog gastro vodiča. Tako se BiH nedavno našla na popisu najboljih tradicionalnih kuhinja u svijetu, gdje je zauzela 25. mjesto.

Zanimljivo je i da su se različiti bh. specijaliteti našli na njihovima popisima pa se tako pored dobro poznatih ćevapa, somuna i pita znali naći i suhomesnati proizvodi te kvrguša, koja je završila na listi najboljih jela s piletinom.

Večernji list