Poziv u školu gljivarstva

Branje gljiva širom Bosne i Hercegovine predstavlja veoma popularnu aktivnost, koja predstavlja hobi i rekreaciju, dopunu prehrani, dodatni izvor prihoda ali i izuzetan turistički potencijal. Anketiranja i preliminarna istraživanja pokazuju da je branje gljiva slabo zastupljeno u Livanjskom i u Duvanjskom polju.

S ciljem podizanja kapaciteta lokalnog stanovništva i širenja turističke ponude, pokrećemo prvu školu gljivarstva za stanovništvo Livanjskog i Duvanjskog polja.

Znate li što su spore, a što micelijum? Koje gljive su jestive, a koje smrtno otrovne? Znate li što je Dinardica i koje je najmlađe zaštićeno prirodno dobro u Bosni i Hercegovini? Na ova i mnoga druga pitanja dobit ćete odgovore na našem forumu koji organiziramo u suradnji s Visitor center Pecka od 15-17. 10. 2021. u Pecki. Ili se kaže „u Peckoj“? (Naučit ćemo i to.)

„Osjećate li se nesigurno u pogledu otrovnih gljiva koje se mogu zamijeniti s jestivim gljivama? Kad gljive rastu, gdje rastu, zašto rastu, kakve su im spore, kako se prenose, skladište, pripremaju i čuvaju za zimu? Pridružite nam se da zajedno skupljamo i širimo znanje o gljivama!”, poručuje nam Boro Marić, domaćin, predavač i vodič.

Škola gljivarstva, vodiči, smještaj u zajedničkoj spavaonici (2 noći), kao i hrana i piće su plaćeni. Postoji i opcija smještaja u kućicama u Outdoor Resort Pecka, uz doplatu. Troškove prijevoza snose sami sudionici.

Vremenska prognoza nam je za sada naklonjena te nemate nikakvog razloga da oklijevate s prijavom. Broj mjesta je ograničen.

Prijave i informacije na E-mail : biljana.rankovic75@gmail.com ili goran.topic84@yahoo.com  do petka 15.10.2021. u 12 sati.

„Škola gljivarstva – Special edition“ organizira se u okviru projekta „Kraška polja 3+ Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja“ koji su financijski podržale fondacije Euronatur i MAVA, s ciljem podizanja kapaciteta lokalnog stanovništva, navode organizatori.