Povećan broj zaposlenih radnika u Federaciji BiH

Prema podacima Porezne uprave FBiH, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 10. augusta 2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 517.234. Od početka pandemije, u Federaciji BiH je 5. maja 2020. godine zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607. 

Na dan 10. kolovoza 2020. godine taj broj veći je za 9.627 u odnosu na 5. svibnja 2020. godine, a za 772 je veći u odnosu na prethodno objavljeni podatak o broju zaposlenih od 3. augusta 2020. godine kada je iznosio 516.462.

Iz Porezne uprave su saopćili da je na linku http://pufbih.ba/v1/public/upload/files/zaposleni_za_WEB_na_dan_10_08_2020-1(1).pdf prikazan tabelarni pregled stanja broja zaposlenih po prebivalištu zaposlenika i sjedištu poslodavca razvrstanih po kantonima i općinama. 


Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu). Broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generiran je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta s nepunim radnim vremenom, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Vlada FBiH