Potvrđena optužnica protiv jedne osobe radi nedozvoljenog držanja oružja

Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 30. svibnja 2019. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv Đ.Š., rođenog 1979. godine u Livnu, nastanjenom u Tomislavgradu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari.

Optuženom se stavlja na teret da je u obiteljskoj kući u Tomislavgradu, suprotno odredbi članka 8. Zakona o oružju i streljivu Hercegbosanske županije, neovlašteno držao vojnu pušku M48 i automatsku pušku AP 47 „Kalašnjikov“ sa okvirom punim municije te 7 okvira za automatsku pušku Kalašnjikov i 230 komada razne municije, čija nabavka građanima uopće nije dozvoljena, a koje puške i municiju su prilikom pretresa kuće osumnjičenog, pronašli djelatnici PU Tomislavgrad.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 27. lipnja 2019. godine zakazao ročište radi za izjašnjenja o krivnji u kaznenom predmetu protiv optuženog.

Za kazneno djelo Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz članka 371. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine predviđena je kazna zatvora do tri godine.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3. Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

KT K10