Home > Livno > Potpisan ugovor za izgradnju skladišta za zrenje livanjskog sira

Potpisan ugovor za izgradnju skladišta za zrenje livanjskog sira

U Livnu se nastavlja realizacija projekta „Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira“. Za taj projekt Grad Livno je prije dvije godine potpisao Memorandum o razumijevanju s Češkom razvojnom agencijom čime su definirane obveze potpisnika a sve s ciljem jačanja održivosti proizvodnje livanjskog sira. Tako je danas u zgradi Grada Livna potpisan Ugovor za izgradnju zajedničkog skladišta za zrenje sira i pripremu za daljnji plasman proizvoda, kao i zadruge za daljnje poslovanje. Vrijednost Ugovora je oko sto devedeset pet tisuća eura, a izvođač radova je tvrtka G&M Semren odabrana putem javnog natječaja.

Gradonačelnik Livna Luka Čelan je izrazio svoje zadovoljstvo nastavkom realizacije ovoga dvogodišnjeg projekta kojega je Grad Livno zajedno s „Udrugom proizvođača autohtonog livanjskog sira Cincar“ aplicirao Češkoj razvojnoj agenciji i za čiju realizaciju su odobrena sredstva od oko milijun i tristo tisuća maraka. Sredstva su, između ostaloga, namijenjena za potrebe zaštite autohtonosti i izvornosti Livanjskog sira kao i za konkretnu pomoć malim proizvođačima sira.„Krajnji cilj ovog projekta je osigurati malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno sudjelovanje na tržištu. Projektom su stvoreni bolji uvjeti. Nakon što smo zajedno izgradili ili obnovili deset mini mljekara, danas smo svjedočili potpisivanju ugovora za izgradnju zajedničkog skladišta za zrenje sira i pripremu za daljnji plasman proizvoda, kao i zadruge za daljnje poslovanje“, kazao je gradonačelnik Čelan te dodao: “Svim aktivnostima kroz ovaj projekt livanjski najpoznatiji proizvod dobit će na dodatnoj popularnosti i mjesto koje i zaslužuje kada je u pitanju plasman na tržište“. U ime Češke razvojne agencije nazočnima se obratio konzultant Jan Pejrila te zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu. Kazao je da bez podrške i suradnje Grada Livna kao i Udruge Cincar ne bi bilo moguće realizirati projekt koji doprinosi poboljšanju proizvodnje sira u Livnu i postizanja standarda koje zahtjeva Europska unija kako bi se sir mogao naći na tržištu diljem Europe.

Dodajmo da je kroz projekt izgrađeno ili obnovljeno deset mini sirana za proizvođače autohtonog livanjskog sira koji su odabrani putem javnog natječaja. Sredstva za tu namjenu zajedno su osigurali Grad Livno, Vlada Hercegbosanske županije i UNDP. Proizvođačima sira je u sklopu projekta isporučena i tehnička oprema za mljekare, omogućeno im je školovanje te studijska posjeta Slovačkoj. Također je u sklopu projekta otvoren županijski Zavod za hranu i veterinarstvo za što je Grad Livno osigurao prostorije.