Home > Županija > Potpisan sporazum u vezi s formiranjem nove Vlade Kantona 10

Potpisan sporazum u vezi s formiranjem nove Vlade Kantona 10

Podršku izmjenama i dopunama budžeta za tekuću godinu dali su i zastupnici u Skupštini Kantona 10.

Usvojeno je i nekoliko važnih zakona među kojima je i onaj o unutrašnjim poslovima iz 2002. godine, koji je zbog neusklađenosti i nefunkcionalnosti često bio predmet intervencija Ureda visokog predstavnika u BiH.

Prije početka sjednice, nekoliko stranaka koje participiraju u vlasti, potpisale su sporazum u vezi sa formiranjem Vlade Kantona 10 na čelu sa dosadašnjim premijerom Ivanom Vukadinom.

Koaliciji su se pridružila još dva zastupnika iz reda srpskog naroda, tako da za potrebnu dvotrećinsku većinu nedostaju još dvije ruke.

“Stranke potpisnice su HDZ 1990 sa 4 zastupnika, HNP sa 5 zastupnika, dakle 9, SDA sa svoja 2 zastupnika i Klub Srba u cijelosti, njih četvero”, kazao je Jozo Ćosić, predsjednik Skupštine K10 i predsjednik KO HDZ 1990.

“I nadam se da ćemo, eto konačno, učešćem svih Srba u Vladi ipak uraditi neki mali korak naprijed ka svom narodu prvenstveno, a onda generalno i za cijeli Kanton”, kaže Dragana Damjanović, zastupnica SNP FBiH i potpredsjednica Skupštine K10.

“Ovo što se dešava ovih zadnjih par dana, način na koji se nastoji doći do jedne većine koja nije korektna, nije bila u skladu s razgovorima koje smo mi vodili sve ovo vrijeme, neka služi svakome na čast”, poručio je Dragan Konta, predsjednik KO HDZ BiH i zastupnik u Skupštini K10.

“Rekao sam da se razgovori nastavljaju, još uvijek nitko nije isključen iz tih razgovora, ali sam uvjeren da ćemo do 17 doći, tko će biti unutra to ćemo vidjeti kad bude sama sjednica Skupštine, danas ne bih prejudicirao kako će to sve skupa izgledati”, rekao je Ivan Vukadin, predsjednik HNP i mandatar Vlade K10.