Home > BiH > POSTIGNUT DOGOVOR Uvezana elektronska naplata na autocestama u BiH i Hrvatskoj

POSTIGNUT DOGOVOR Uvezana elektronska naplata na autocestama u BiH i Hrvatskoj

S ciljem realizacije pogodnosti za korisnike autoceste danas je u Zagrebu održan sastanak između predstavnika JP Autoceste FBiH i predstavnika Hrvatskih autocesta d.o.o. na kojem je postignut dogovor oko uvezivanja elektronske naplate cestarine s ciljem unaprjeđenja kvalitete usluga na zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Jedna od važnih novina jest mogućnost prolazaka korisnika s ACC TAG/ENC uređajima kroz naplatne postaje koje se nalaze na području spomenutih zemalja bez zaustavljanja i plaćanjem cestarine beskontaktno korištenjem ACC TAG/ENC uređaja, piše Avaz.

ENC uređaj

Naime, to znači da će se naknade za korištenje dionica autoceste u Federaciji BiH, koje su pod upravljanjem JP Autoceste FBiH d.o.o., na naplatnim postajama iste moći platiti ENC uređajem, isto kao što će se naknade za korištenje dionica autoceste u Republici Hrvatskoj, koje su pod upravljanjem Hrvatske autoceste d.o.o, moći platiti ACC TAG uređajem.

Troškovi za korisnike će ostati isti jer se radi o TAG-ovima iste vrste, samo što će korisnici, uz prethodnu registraciju na naplatnom mjestu, imati instalirana dva računa na jednom TAG/ENC uređaju gdje će jedan od njih biti namijenjen za registraciju prolaza na dijelu Federacije BiH, a drugi na dijelu Republike Hrvatske, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća.

Povećanje sigurnosti prometa

Uvođenjem spomenutih mogućnosti povećat će se sigurnost prometa i smanjiti gužve na autocestama jer nema zaustavljanja zbog naplate što posljedično rezultira povećanjem protočnosti i smanjenjem štetnih emisija prouzročenih prometnim zastojima i kolonama.

U narednom tjednu Autoceste FBiH će početi s testiranjem u svrhu postizanja potpune kompatibilnosti uređaja unutar sustava elektronske naplate cestarine kako bi uskoro sustav bio pušten za korisnike.