Postavljen izuzetno vrijedan uređaj u Tomislavgradu – prvi takav u HBŽ-u

Zahvaljujući suradnji i spremnosti na zajedničko djelovanje Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Republike Hrvatske, danas je u Tomislavgradu, u PC Prodex, postavljen prvi AVD uređaj na što smo izuzetno ponosni. Lokacija AVD uređaja odabrana je zbog velikog broja ljudi tijekom dana, navode u Domu zdravlja Tomislavgrad.

Automatski vanjski defibrilator (AVD) je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote ugrožene srčanim zastojem. Za njih AVD predstavlja najbolji lijek jer se srce može ponovo pokrenuti i spasiti život. Uređaj  omogućava  da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske pomoći. Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život.

U sklopu projekta je organizirana edukacija osposobljavanja osoba za provođenje osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu AVD uređaja koji su uspješno prošli uposlenici prodajnog centra, uposlenici javnih službi (policija, vatrogasci, GSS…)

Dom zdravlja Tomislavgrad ima u planu nabaviti još AVD uređaja, koje bi postavili također na mjestima gdje se kreće velik broj ljudi, te nastaviti s organizacijom edukacija.

Predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Republike Hrvatske posjetit će mjesto implementiranog uređaja u studenom kada je planiran Drugi simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine, pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i općine Tomislavgrad, piše Dom zdravlja Tomislavgrad.