Poslodavci će od Vlade tražiti da pomoć radnicima isplate sukcesivno

Vlada FBiH usvojila je uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena kojom, između ostaloga, Vlada omogućava, ali ne propisuje obvezu, da poslodavci svojim radnicima isplate jednokratnu pomoć u visini do 1080 KM bez plaćanja poreza i doprinosa. Poslodavci su i prije usvajanja uredbe bili protiv odredbi o isplati jednokratne pomoći radnicima, iako su za takvo što oslobođeni poreza.

Dugoročno rješenje

Uredbom je predviđeno da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku u visini do 1080 KM najkasnije do 31. prosinca 2022. Pomoć radnicima ne mora biti u visini prosječne plaće isplaćene za travanj, već može iznositi i 100 KM, 200 KM, 500 KM… Ako postoji volja poslodavca, jednokratna pomoć može biti i “13. plaća” radnicima. – To je stvar poslodavca i njegova dobra volja. Može isplatiti 1080 KM, 100 KM ili 50 KM. Ne stvaramo nikome obvezu, već ostavljamo mogućnost poslodavcima kako bismo lakše prebrodili ovu situaciju – kazala je nakon sjednice Vlade FBiH federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Iz Udruge poslodavaca FBiH ranije su se obratili pismom Vladi u kojemu su tražili konzultacije u vezi s uredbom. Ističu da su za njezino donošenje doznali iz medija iako su za donošenje ovakve vrste odluke obvezne konzultacije s Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritorij FBiH. Donošenje uredbe nije sporno samo iz formalno-pravnih nego i suštinskih razloga. Iz UP FBiH naglašavaju da uredbu smatraju lošim prijedlogom i jeftinim predizbornim potezom. Ako želi, Vlada FBiH može donijeti odluku o izdvajanju sredstava iz proračuna za pomoć kategorijama građana, osobito pogođenima inflacijom. Smatraju da Vlada FBiH treba stvoriti uvjete za povećanje svih plaća donošenjem novih zakona o doprinosima i o porezu na dohodak FBiH po hitnoj proceduri, čime bi se smanjenjem poreza i doprinosa povećale plaće svim radnicima, što bi bilo trajno sustavno rješenje, a ne jednokratna pomoć koja je upitna s više aspekata. – Uredba Vlade FBiH je problematična i niz je otvorenih pitanja vezanih uz njezino donošenje. Za početak je upitno može li Vlada FBiH svojom odlukom derogirati odredbe važećih zakona o doprinosima i o porezu na dohodak u FBiH – navode. Članovi UO-a Udruge poslodavaca u petak su na sastanku odlučivali o službenom stavu nakon odluke Vlade FBiH kojom se poslodavci oslobađaju poreza za isplatu jednokratne pomoći radnicima.

Veće mogućnosti 

Pokušali smo, kad smo iz medija doznali za ovu ideju Vlade FBiH, stupiti u kontakt i s Vladom i sa Sindikatom kako bismo pokušali predložiti neka rješenja koja mislimo da smo imali značajno bolja, ali, nažalost, nismo bili u prilici. Vlada je donijela ovu uredbu i mi smo bili na tragu toga da najviše izvučemo iz ovoga što imamo. Sugerirat ćemo Vladi da se jednokratna pomoć za koju su ostavili mogućnost da se isplati bez doprinosa može isplaćivati sukcesivno u sljedećem razdoblju koje ne smije biti kraće od 6 ili 8 mjeseci kumulativno do iznosa 1080 KM.

To zbog toga što veliki broj kompanija nije u mogućnosti jednokratno isplatiti svim radnicima po 1080 KM. Ili će jednokratno isplatiti 200 ili 300 KM. Kad bi se ostavila mogućnost sukcesivne isplate, tada bi sigurno veći broj radnika to dobio, odnosno veći broj kompanija mogao bi isplatiti radnicima ovu pomoć – kazao je za klix.ba predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović. Istaknuo je kako bi se tako kompanijama ostavila mogućnost da radnicima isplate najviši iznos predviđen uredbom. – Netko će biti u stanju isplatiti svaki mjesec po 100 KM, pa će to biti 600 KM, netko će odmah isplatiti 1080 KM, ali malo je takvih – kazao je. Udruga članstvom obuhvaća kompanije koje predstavljaju oko 40% od ukupnog broja zaposlenih u FBiH. – Ovo se odnosi na sve poslodavce. U tom smislu ćemo sugerirati članovima da isplate maksimalno koliko mogu, ali da se isplati jako bi nam pomoglo ako bi bilo sukcesivno – ističe Smailbegović.

vecernji.ba