Home > BiH > Poskupljenja natjerala građane na odricanja, brojni u BiH i bez hrane

Poskupljenja natjerala građane na odricanja, brojni u BiH i bez hrane

Brojni su ove godine prvi put odustali i od pripreme zimnice zbog poskupljenja voća i povrća.

Domaćice kažu da je pravljenje zimnice isplativo, ali samo u slučaju da imate svoje povrće.

Na osnovne životne namirnice – to nije pošteno jer to onda znači da će praktički inicijativa s jedne strane bilo koje vlade biti usmjerena k trgovcima koji nešto trebaju učiniti za građane. No, zašto Vlada ne uradi nešto od sebe? – kazao je za BHRT ekonomist Zoran Pavlović. Inače, u kampanju “Društveno odgovorni”, koja traje do 31. prosinca ove godine, uključeno je 19 proizvođača, četiri distributera i 22 trgovaca, a nadležni najavljuju da će biti razgovora i o tome da se akcija nastavi i sljedeće godine.

“Zaključavanje” cijena

I dok građani Republike Srpske već kupuju proizvode po znatno nižim cijenama, oni u Federaciji trebaju čekati Novu godinu za eventualno niže cijene nekih osnovnih proizvoda. Federalni ministar trgovine Amir Hasičević prije nekoliko dana kazao je kako su iz reda Ministarstva i udruga poslodavaca imenovani članovi radne skupine za “zaključavanje” cijena za 34+ proizvoda i dogovoreno je da u radnu skupinu uđu i predstavnici sindikata i potrošača. Istaknuo je kako će tom mjerom biti jasno definirana krajnja cijena tih proizvoda koja će biti manja od trenutačne, što će biti i označeno na policama od 1. siječnja iduće godine.

Građani u ovom trenutku nemaju puno opcija, nemaju puno izlaza i moraju se prilagođavati ovoj krizi kojoj se, prema mišljenju mnogih, ne vidi kraj.

Jabuka.tv