Home > Svijet > Porota odlučila: Trump je kriv za seksualno napastovanje novinarke

Porota odlučila: Trump je kriv za seksualno napastovanje novinarke

Porota od šest muškaraca i tri žene vijećala je tek nešto manje od tri sata. Odbacila je Trumpovo nijekanje da je napao Carroll i presudila u korist tužiteljice.

Donald Trump devedesetih je seksualno napostovao novinarku E. Jean Carroll, a potom je oklevetao nazvavši je lažljivicom, odlučili su porotnici u utorak, zadavši bivšem predsjedniku pravosudni udarac u vrijeme dok se bori za ponovni ulazak u Bijelu kuću 2024. Deveteročlana porota saveznog suda na Manhattanu je kolumnistici časopisa Elle dodijelila odštetu od pet milijuna dolara, prenosi Hina.

Trump je na svojoj društvenoj platformi Truth Social presudu nazvao “sramotom” i rekao “apsolutno nemam pojma tko je ta žena”. Odluka za manje od tri sata Njegov glasnogovornik Steven Cheung je najavio žalbu. To je prvi puta u povijesti da je neki američki predsjednik proglašen krivim za seksualni napad. Porota od šest muškaraca i tri žene vijećala je tek nešto manje od tri sata. Odbacila je Trumpovo nijekanje da je napao Carroll i presudila u korist tužiteljice. S obzirom da se radilo o privatnoj parnici, Carroll je mogla tužiti Trumpa samo za odštetu. Zatvor za bivšeg predsjednika uopće nije bio na stolu, jer to nije bio kazneni postupak. Carroll (79) je tijekom suđenja svjedočila da ju je Trump (76) silovao u robnoj kući Bergdorf Goodman na Manhattanu potkraj 1995. ili početkom 1996. te potom naštetio njezinu ugledu napisavši u listopadu 2022. na svojoj društvenoj mreži da su njezine tvrdnje “potpuna prevara”, “obmana” i “laž”.

Porota je odlučila da je kriv za seksalni napad i za klevetu, ali ne i za silovanje. Predsjednik od 2017. do 2021., Trump je prema anketama vodeći kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju i dosad je pokazivao nevjerojatnu sposobnost odolijevanja kontroverzama koje bi potopile druge političare. Čini se nevjerojatnim da će u polariziranoj političkoj klimi SAD-a građansko suđenje utjecati na ključne Trumpove pristaše, koji na njegove pravne bitke gledaju kao na pokušaj njegovih političkih protivnika da ga oslabe. Izmislila optužbe? Porotnici su trebali donijeti odluku je li Trump silovao, seksualno napostovao ili prisilno dirao Caroll, jer bi bilo što od toga zadovoljilo njezinu tvrdnju o zlostavljanju. Uz to su odlučivali je li Trump oklevetao Carroll. Trumpov pravni tim odlučio je ne upuštati se u obranu, nadajući se da će porotnici presuditi da slučaj tužiteljice nije uvjerljiv.

Trump je ustvrdio da je Carroll, bivša kolumnistica časopisa Elle i registrirana članica Demokratske stranke izmislila optužbe kako bi povećala prodaju svojih memoara iz 2019. i politički mu naškodila. Carroll je rekla porotnicima da je odlučila prekinuti tišinu 2017. godine nakon što su optužbe za silovanje protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina potaknule mnoge žene da progovore o svojim iskustvima sa seksualnim nasiljem moćnih muškaraca. Izišla je u javnost dok je Trump još bio predsjednik. Trumpu je popularnost na anketama skočila nakon što je u ožujku u New Yorku optužen da je falsificirao poslovne dokumente kako bi od porno glumice kupio šutnju prije predsjedničkih izbora 2016. godine.

Ta optužnica, koja je podignuta na sudu savezne države New York, učinila ga je prvim američkim predsjednikom, bivšim i sadašnjim, protiv kojega je podignuta optužnica. Trump se izjasnio da nije kriv i da su optužbe politički motivirane.

bljesak.info